Σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη είχε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, σήμερα στο Καστέλλι. Στη σύσκεψη παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης, ενώ παράλληλα συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, οι εργολάβοι του προγράμματος δακοκτονίας και οι παγιδοθέτες.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το πρόγραμμα δακοκτονίας του 2012. Στα πλαίσια αυτά αναλύθηκε τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, όσο και από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας ο προγραμματισμός, τα χρονοδιαγράμματα και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την προστασία των ελαιοκαλλιεργειών της περιοχής από το δάκο.

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας τόνισε ότι ο σχεδιασμός των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του δάκου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το Δήμο με δεδομένο το γεγονός ότι πρόκειται για μια κατά βάση αγροτική περιοχή, όπου περίπου το 85% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στο γεωργικό τομέα και 160.000 στρέμματα γης καλύπτονται από την καλλιέργεια της ελιάς.

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Καλογεράκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα που προκύπτουν εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να ανταποκρίνονται επαρκώς στο ρόλο και τις αρμοδιότητές τους.

Επιπλέον, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η σωστή υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας προϋποθέτει την αποκέντρωσή του, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης της δακοκτονίας να έχει η Περιφέρεια, που σε συνεργασία με τους Δήμους θα παρακολουθεί και θα εφαρμόζει το πρόγραμμα.

 Όπως ανέφερε «πρέπει επιτέλους ο προγραμματισμός της δακοκτονίας να σχεδιάζεται στον τόπο όπου εφαρμόζεται και όχι οι εγκρίσεις και η εφαρμογή του προγράμματος να καθορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως συμβαίνει σήμερα».

Τέλος, ο Δήμαρχος, ζητώντας τη συνέπεια των εργολάβων και των παγιδοθετών, δεσμεύτηκε για τη συνεργασία του συνόλου των τοπικών συμβουλίων του Δήμου με την Περιφέρεια και τους επόπτες δακοκτονίας προκειμένου να υπάρχει ομαλή εξέλιξη και ο απαραίτητος έλεγχος για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου συνομίλησε με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και ενημερώθηκε εκτενώς για τα ζητήματα που προκύπτουν και τις εξειδικευμένες ανάγκες των περιοχών.

Ο κ. Κουκιαδάκης ζήτησε τη στήριξη των Δήμων και ιδιαίτερα των προέδρων και των μελών των τοπικών συμβουλίων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Παράλληλα, συμφώνησε ότι η αποκέντρωση όλων των απαραίτητων εγκρίσεων και του προγραμματισμού της δακοκτονίας είναι αναγκαίο να μεταφερθεί εξολοκλήρου στην Περιφέρεια από το αρμόδιο Υπουργείο και επεσήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη καταθέσει σχετική πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η συνεργασία που ήδη υπάρχει ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας και την Περιφέρεια και είναι συνεχής θα εξακολουθήσει με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook