Συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου Βρυξελλών και Μαδρίτης για το πρόβλημα των Ισπανικών τραπεζών που απειλούν πια την ισορροπία στην ευρωζώνη.

Η Μαδρίτη, δια στόματος του υπουργού της των Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος ξεκαθαρίζει ότι δεν σχεδιάζει άμεσα την υποβολή αιτήματος στήριξης των τραπεζών της και θα περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων στο τραπεζικό της σύστημα, προτού λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις.

«Δεν έχουμε συζητήσει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε παρέμβαση στις ισπανικές τράπεζες σήμερα» είπε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Όπως σημείωσε, η Ισπανία περιμένει τα αποτελέσματα έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το τραπεζικό της σύστημα, στις 11 Ιουνίου, καθώς και την έκθεση ανεξάρτητων ελεγκτών. «Έπειτα, η ισπανική κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που χρειάζεται όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν η Ισπανία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα στήριξης από την ΕΕ, είπε: «Δεν ετοιμάζουμε τίποτα… Έχουμε ένα σχέδιο δράσης».

Από την άλλη το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι η βοήθεια από τους μηχανισμούς της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο δια μέσου της κλασσικής οδού του… μνημονίου και της χρηματοδότησης της χώρας. Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του EFSF είναι ξεκάθαρες, οι κυβερνήσεις πρέπει να καταθέτουν αιτήματα βοήθειας στο ταμείο διασώσεων, επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα πάντως Ισπανός εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την διαδικασία διάσωσης της τράπεζας Bankia με την κρατική βοήθεια 19 δισ. ευρώ!

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook