Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πολίτες υποεκτιμούν τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία το κάπνισμα ινδικής κάνναβης.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας διενήργησε δημοσκόπηση με δείγμα 1.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο αυτών πίστευε λανθασμένα ότι η ινδική κάνναβη δεν κάνει κακό στην υγεία.

Το 88% επίσης λανθασμένα πιστεύει ότι τα «κλασσικά» τσιγάρα είναι πιο επιβλαβή από αυτά της ινδικής κάνναβης, όταν μάλιστα ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 20 φορές υψηλότερος.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας χαρακτηρίζει την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού «ανησυχητική» δεδομένου ότι το 30% των ατόμων 16-19 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία έχει ήδη δοκιμάσει ινδική κάνναβη.

Πρόσφατη μελέτη του ιδρύματος εδραίωσε τους επιστημονικούς συσχετισμούς μεταξύ του καπνίσματος ινδικής κάνναβης και της φυματίωσης, της οξείας βρογχίτιδας και του καρκίνου του πνεύμονα. Η ινδική κάνναβη έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν ινδική κάνναβη κάνουν βαθύτερες εισπνοές και «κρατούν» για περισσότερο χρόνο τον καπνό, εν αντιθέσει με το κάπνισμα των «κλασσικών» τσιγάρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος που καπνίζει ινδική κάνναβη εισπνέει τέσσερις φορές περισσότερη πίσσα απ’ ότι από ένα τσιγάρο και πενταπλάσια ποσότητα μονοξείδιο του άνθρακα.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε εξάλλου ότι ειδικά τα νεαρά άτομα έχουν άγνοια των συγκεκριμένων κινδύνων. Σχεδόν το 40% των ατόμων κάτω από 35 ετών (η ηλικιακή ομάδα που έχει περισσότερες πιθανότητες να καπνίζει κάνναβη) πιστεύει ότι η ινδική κάνναβη είναι ακίνδυνη.

Όμως κάθε τσιγάρο ινδικής κάνναβης αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα εξίσου με ένα πακέτο (20) τσιγάρων.

Η διευθύνουσα του Βρετανικού Ιδρύματος Πνευμονολογίας, Ντέιμ Χελένα Σοβελτον υπογραμμίζει ότι «είναι ανησυχητικό ότι ενώ όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν τις πολλαπλές συνέπειες της ινδικής κάνναβης στην υγεία, ακόμη επικρατεί επικίνδυνη έλλειψη ενημέρωσης του κοινού για το πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία. Δεν πρόκειται για προβληματάκι, η κάνναβη είναι μια απ’ τις πλέον διαδεδομένες ναρκωτικές ουσίες παγκοσμίως, με σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού μόνο στη Μ.Βρετανία να έχει κάνει χρήση τουλάχιστον μια φορά».