Μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου είναι θετικές στον ιό HPV (τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), ενώ ο ιός εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση κατά Παπανικολάου.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από το 3ο Σεμινάριο Γυναικολογικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε 25 – 27/2 στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της ‘Α Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO).
Όσον αφορά στους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις, είναι οι 6 και 11. Oι τύποι αυτοί προκαλούν το 74% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα, στην Ευρώπη.

Το αντικείμενο του σεμιναρίου ήταν οι τεχνικές και οι μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας με γυναικολογικό καρκίνο, ενώ αναπτύχθηκαν και θέματα που αφορούσαν την παρουσίαση της σύγχρονης διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης του γυναικολογικού καρκίνου. Επίσης, αναφέρθηκαν στα θέματα πρόληψης, όπως είναι το εμβόλιο έναντι του HPV, που έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν σε κορίτσια και νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

iatronet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook