Οκτώ φιάλες μιας σπάνιας σαμπάνιας που ανασύρθηκαν από ένα μυστηριώδες ναυάγιο στη Βαλτική Θάλασσα, πωλήθηκαν σήμερα σε δημοπρασία στη Φινλανδία στην τιμή των 96.500 ευρώ (120.000 δολάρια).

Ένα μπουκάλι σαμπάνιας Veuve Clicquot, που πιστεύεται ότι είναι από το 1840, απέφερε την υψηλότερη τιμή πώλησης 15.000 ευρώ. Οι προσφορές άρχισαν στις 9.000 ευρώ.

Ήταν μια από τις 145 φιάλες σαμπάνιας που βρέθηκαν από μια ομάδα δυτών το 2010. Η κυβέρνηση των ημι-αυτόνομων νησιών Άλαντ, που βρίσκονται μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, δήλωσε ότι μερικά από τα μπουκάλια πρόκειται να πωληθούν και τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για το θαλάσσιο αρχαιολογικό έργο και περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η δημοπρασία περιελάμβανε επίσης σήμερα αρκετές φιάλες σαμπάνιας του οίκου Juglar (δεν υπάρχει πλέον) που βρέθηκαν στο ναυάγιο. Η κορυφαία τιμή για ένα μπουκάλι από την κατηγορία αυτή ήταν 14.000 ευρώ.

Η σταθερή θερμοκρασία του νερού και τα πολύ χαμηλά επίπεδα φωτός στο βάθος του ναυαγίου - περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια - συνέβαλαν στη διατήρηση της σαμπάνιας. Οι ειδικοί πάντως προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν την ταυτότητα του πλοίου.