Περαιτέρω αποσαφηνίσεις ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, παρά τις νέες βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, σχετικά με τις ρυθμίσεις στις περιοχές «Natura» και την εκτός σχεδίου δόμηση σε αυτές.

Όπως υποστήριξαν, υπάρχουν νομικά προβλήματα που αφορούν τις κατατμήσεις και τις μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία, γι αυτό και θα πρέπει με απλό και καθαρό τρόπο να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

Κατά του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Αντίθετα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης πρότειναν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε θετική την οριοθέτηση των 10 στεμμάτων από εδώ και πέρα, ωστόσο επεσήμανε ότι «είναι άδικο για χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην υπάρξει μια μεταβατικού χαρακτήρα διάταξη για τα 4 στρέμματα».

Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής και επί των άρθρων όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διαφορετικό όμως σκεπτικό.