Σε στέρεη πλειοψηφία στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μπορεί να ελπίζει ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών, καθώς βάσει της καταμέτρησης είναι αρκετά πιθανό να εξασφαλίσει τον «μαγικό αριθμό» των 289 εδρών για την αυτοδυναμία.

Οι Σοσιαλιστές κρατούν χαμηλούς τόνους εν όψει του δεύτερου γύρου, για τις  περιφέρειες που κανείς υποψήφιος δεν απέσπασε το 50%, με στόχο να μην «χαλαρώσει» η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων τους στις κάλπες της Κυριακής.

Graph Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνσηinfographics

Οι προβλέψεις βάσει των διαθέσιμων αποτελεσμάτων δίνουν μεταξύ 283 και 329 έδρες στους Σοσιαλιστές, σε σύνολο 577 εδρών. Συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, με ένα σοσιαλιστικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, ο Ολάντ δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται από άλλα κόμματα. 

Το συντηρητικό UMP μείωσε μεν τη δύναμή του σε σύγκριση με το 2007, αλλά η προεκλογική του στρατηγική το γλίτωσε από μία ισχυρή ήττα. Σημαντικά ενισχυμένα τα ποσοστά του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν -περί το 14%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου Ζαν-Λυκ Μελανσόν διεκδικούσε μαζί με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έδρα στο γαλλικό βορρά. Βγαίνοντας όμως τρίτος, αποκλείεται από τον γύρο της επόμενης Κυριακής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook