«… Τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας…». Οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια να βάλει τάξη στις οικονομικές υποθέσεις του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αποκαλύπτονται μέσα από τριάντα επτά ιδιόχειρες επιστολές του που θα δημοπρατηθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου από τον οίκο δημοπρασιών «Πέτρος Βέργος».

Ο κυβερνήτης της Ελλάδας απευθύνει τις επιστολές στο στενό συνεργάτη του Αλέξανδρο Κοντόσταυλο και αναφέρονται σε τρέχουσες κρατικές υποθέσεις, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, των ετών 1828-1830.

«Οι επιστολές μας αποκαλύπτουν την προσπάθεια του Καποδίστρια να “στήσει” μια Ελλάδα που ίσως δεν στάθηκε ποτέ» λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Βεργός. Με τους «κυματισμούς» του χθες να έχουν σήμερα μεταμορφωθεί σε τσουνάμι…

Ο Καποδίστριας εμφανίζεται αποφασισμένος να συγκρουστεί με τους ισχυρούς Έλληνες της εποχής προκειμένου να βάλει τάξη στα οικονομικά της νεοσύστατης χώρας. «… Θα με λυπούσε πολύ», σημειώνει, «αν ο εγωισμός και η φιλοχρηματία των οικονομικά ισχυρών, των ανθρώπων με υπόληψη και των γαιοκτημόνων, με ανάγκαζε να καταφύγω στη βία. Όμως αν πρέπει να το κάνω δεν θα διστάσω, γιατί μου είναι αδύνατον να σταματήσω ή να κάνω πίσω…» (29 Φεβρουαρίου 1828).

Στη διαβεβαίωση του συνεργάτη του ότι ο Προυπολογισμός του κράτους είναι ισοσκελισμένος, σημειώνει: «… Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη σας σχετικά με τους εθνικούς και την ισορροπία που βρίσκεται ανάμεσα στα έξοδα και τα έσοδα.

Αν συνυπολογίσετε τη φοβερή δυστυχία του λαού και την αφορία που θα μπορούσε να πλήξει επί μακρόν το έδαφος της Ελλάδας, ελλείψει πιστώσεων και κεφαλαίων, θα βλέπατε ότι τα μέσα που διαθέτουμε είναι τελείως δυσανάλογα προς τις ανάγκες μας, πράγμα που ανησυχεί, διότι μπορώ να συμπάσχω και υποφέρω περισσότερο από τους δυστυχείς που μου ζητούν ψωμί και δεν μπορώ να τους το δώσω…». Οι επιστολές είναι όλες στη γαλλική εκτός από μία που είναι στην ελληνική και βγαίνουν στο σφυρί με εκτίμησης τις 15.000-20.000 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook