Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε αύξηση των αθετήσεων στα δάνεια που χρησιμοποιούνται για να πληρώνονται τα ομόλογα με εγγύηση περιουσιακά στοιχεία (ABS) ακόμα και στις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, προειδοποιεί η Moody΄s.

Ο αντίκτυπος από μια ελληνική έξοδο θα είναι μεγαλύτερος στην ίδια την Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει και νέες πιέσεις στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, εκτιμά η Moody΄s σε ανάλυση της για την ευρωπαϊκή αγορά των τίτλων προερχόμενων από τιτλοποίηση (asset-backed securities –ABS).

\”Η αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ και τις οικονομικές προοπτικές\” θα οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις \”να χάσουν την εμπιστοσύνη τους και να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες τους\”, αναφέρει μεταξύ άλλων η Moody΄s.

Η υποχώρηση της ζήτησης θα περιόριζε τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα έπληττε την ικανότητα τους να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους προειδοποιεί η Moody΄s.

Την ίδια στιγμή η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες θα περιόριζε τον δανεισμό προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των αθετήσεων για τους δανειολήπτες που δεν θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους., αναφέρει στην ανάλυση του ο οίκος.

 

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook