«Ύποπτος» θεωρείται ο θάνατος του προέδρου της Τουρκίας Τούρκου Οζάλ το 1993 και πρέπει να ερευνηθεί σύμφωνα με έκθεση που διέρρευσε χθες από το τουρκικό προεδρικό γραφείο, όπως δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Το Κρατικό Εποπτικό Συμβούλιο αναφέρει σε έκθεσή του ότι δεν έγινε αυτοψία ή ενδελεχής έρευνα σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο του Οζάλ, που αποδόθηκε σε καρδιακή ανεπάρκεια, πριν από 20 χρόνια περίπου.

«Ο αιφνίδιος θάνατος ενός προέδρου στο γραφείο είναι πάντα ‘ύποπτος’» επισημαίνεται στην έκθεση των 600 σελίδων, από τις οποίες οι 44 σελίδες του συμπεράσματος δημοσιεύεται στο site της προεδρίας. Λέγεται πως «το γεγονός ότι δεν διεξήχθη αυτοψία και δεν συνελέγησαν αποδείξεις από την προεδρική κατοικία, μπορεί να θεωρηθεί ως παράλειψη».

Η έκθεση προτείνει να γίνει εκταφή του Οζάλ ώστε να ερευνηθεί η σορός του και να διαπιστωθεί αν δηλητηριάστηκε. Επιπλέον, μία τούφα από τα μαλλιά του Οζάλ που τη φυλάσσει η χήρα του μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα. Το Εισαγγελικό Γραφείο στην Άγκυρα και ο κ. Γκιουλ διέταξαν την έρευνα.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι φήμες επιμένουν ότι ο Οζάλ, ένας αμφιλεγόμενος ηγέτης αλλά εξίσου δημοφιλής, δολοφονήθηκε, φήμες που η γυναίκα του και άλλα μέλη της οικογένειάς του διαδίδουν δημοσίως. Σύμφωνα με την έκθεση, το 1988 ο Οζάλ διασώθηκε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστες. Εικάζεται ότι είτε είχε γυμναστεί σκληρά εκείνη την ημέρα ή ότι κατέρρευσε ξαφνικά χωρίς εμφανή λόγο σύμφωνα με τη χήρα του.

Η αναφορά του Συμβουλίου επιρρίπτει ευθύνες στην οικογένεια, τον δικαστή και τους θεσμούς, καθώς δεν απαιτήθηκε μία αυτοψία αμέσως μετά τον θάνατο, επειδή σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες η κυρία Οζάλ αρνήθηκε κατηγορηματικά να «κόψουν» τον άνδρα της. Ο Οζάλ ήταν υπέρβαρος και είχε υπέρταση, ενώ το 1987 υπεβλήθη σε bypass επέμβαση στις ΗΠΑ.

Ο γιατρός του σε ντοκιμαντέρ είχε αναφέρει ότι αν ο τότε Τούρκος πρόεδρος δεν υποβαλλόταν σε επέμβαση θα είχε υποστεί μοιραίο έμφραγμα μέσα σε έναν χρόνο.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook