Το Πακιστάν ζήτησε για ακόμη μία φορά από το ΝΑΤΟ να ζητήσει συγγνώμη για μια επίθεση σε ένα φυλάκιο στα σύνορα με το Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 20 πακιστανούς στρατιώτες, πριν να επανεξετάσει το να ανοίξει εκ νέου τις οδούς ανεφοδιασμού για τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χίνα Ραμπανί Χαρ, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, διέψευσε ότι το Πακιστάν διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ σχετικά με τα κόστη διέλευσης των εφοδίων.

«Το Πακιστάν εξακολουθεί να ζητεί μια συγγνώμη χωρίς όρους (από τις ΗΠΑ), καθώς και την διαβεβαίωση ότι περιστατικά σαν αυτό στη Σαλαλά δεν πρόκειται να επαναληφθούν», δήλωσε η Χαρ, αναφερόμενη στο επεισόδιο.

Οι οδοί μεταφοράς των εφοδίων που φθάνουν στο πακιστανικό λιμάνι Καράτσι και από εκεί μεταφέρονται οδικώς στο αφγανικό έδαφος ήταν και συνεχίζουν να είναι κρίσιμοι για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, που δεν διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα, στην διάρκεια του πολέμου στη χώρα που διαρκεί ήδη 11 χρόνια.

Οι συγκεκριμένες γραμμές ανεφοδιασμού θεωρούνται επιπλέον σημαντικές με δεδομένη την προσεχή αποχώρηση των περισσότερων ξένων δυνάμεων που έχουν μάχιμο ρόλο στο Αφγανιστάν, πριν από το τέλος του 2014.

Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει την απαίτηση του Πακιστάν για απολογία σχετικά με την αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός \’Αμυνας, Λιόν Πανέτα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους λόγω της ύπαρξης ασφαλών καταφυγίων για τους εξτρεμιστές στο Πακιστάν, οι οποίοι πραγματοποιούσαν επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Η Χαρ δήλωσε ότι το Πακιστάν δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε εξτρεμιστική ομάδα και κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, η οποία όπως υποστήριξε θα πρέπει να τελεί «υπό την ηγεσία» των Αφγανών, και να τους «ανήκει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook