Με κομμένη την ανάσα αναμένεται να παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς η παρουσία τους στην επόμενη Βουλή δεν θα κριθεί στη μάχη του σταυρού, αλλά στα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα πανελλαδικά και σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.

Σύμφωνα με Τα Νέα, αυτό οφείλεται στο περίεργο εκλογικό σύστημα, το οποίο εκτός από το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα περιλαμβάνει και μία εξίσου περίεργη πρώτη και δεύτερη κατανομή εδρών.

Οι μονοεδρικές και διεδρικές περιφέρειες θα κριθούν από την πρώτη κατανομή. Το ίδιο θα συμβεί και στις 12 τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες όπου το μέτρο θα είναι κατά μέσο όρο το 33% για να καταλάβει κάποιο κόμμα μία έδρα. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται από μία έδρα για τα τρία πρώτα σε ψήφους κόμματα.

Καθοριστικής σημασίας είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εάν επαναληφθεί η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε περίπτωση που η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα θα πρέπει να καλύψει τις έδρες από άλλες εκλογικές περιφέρειες, γεγονός που θα λειτουργήσει σαν ντόμινο και για τα άλλα κόμματα.

Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του τρίτου σε ψήφους κόμματος θα κριθεί από δύο παραμέτρους: τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook