Μήλα , πορτοκάλια, αγγουράκια (!!) και...μαύρη Κορινθιακή σταφίδα θα περιλαμβάνει το μενού της εφαρμογής στην Ελλάδα του προγράμματος για την προώθηση των φρούτων στα σχολεία, το οποίο εφαρμόζεται απο την Ευρωπαική Ένωση. Φέτος το πρόγραμμα θα αφορά σε δημοτικά σχολεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη χρονιά σε άλλες περιφέρειες της χώρας. 

Όπως ενημερώνει ο αρμόδιος υφυπουργός, Ιωάννης Κουτσούκος, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Κοντογιάννη, για το σχολικό έτος 2010-2011 το σχέδιο προώθησης φρούτων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Αττικής και στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στις οποίες συγκεντρώνεται το 50% των μαθητών της χώρας. Για το επόμενο σχολικό έτος θα επιλεγούν άλλες περιφέρειες.

Τα προϊόντα που πρόκειται να διανεμηθούν είναι μήλα, πορτοκάλια, αγγουράκια και μαύρη κορινθιακή σταφίδα και η προμήθεια τους θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα τους, κατά τη χρονική περίοδο που τα συγκεκριμένα προϊόντα θα διανεμηθούν στα σχολεία. «Ο φορέας εκτέλεσης του σχεδίου θα είναι οποιοσδήποτε, δημόσιος ή ιδιωτικός και θα επιλεγεί με τη διενέργεια κλειστού διαγωνισμού», αναφέρει επίσης ο κ. Κουτσούκος.

Ο κ. Κοντογιάννης που είχε καταθέσει την ερώτηση στη Βουλή χαρακτήριζε «απορίας άξιον» γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε ολόκληρη την Επικράτεια και γιατί δεν επιλέγονται Νομοί της χώρας, οι οποίοι έχουν το χαμηλότερο ποσοστό Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Πάντως το ότι αποκλείστηκε η Κρητική σταφίδα απο το πρόγραμμα αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απο τους σταφιδοπαραγωγούς του Ηρακλείου ειδικά όταν ήδη απο το 2010 ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΣΟΣ ειδική καμπάνια για την προώθηση της κατανάλωσης σταφίδας στους μαθητές των σχολείων.