Την απόφασή του να προχωρήσει άμεσα (μέχρι αύριο το αργότερο) στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα επαναλάβει σήμερα στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, τους οποίους θα ζητήσει να δει στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε χθες μια πρώτη κατ\’ αρχήν συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, θα προσέλθει στις συνομιλίες αυτές με τη θέση ότι ο ίδιος ως ηγέτης του πρώτου κόμματος πρέπει να οριστεί πρωθυπουργός, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ θέσεις αντιπροέδρων.

Παράλληλα θα υπογραμμίσει την απόφασή του να τοποθετήσει σε κυβερνητικές θέσεις «κλειδιά» τεχνοκράτες, που δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον δικό του κομματικό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια πρόσωπα είναι οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.

\"Κυβέρνηση

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα ακούσει τις θέσεις των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη, θα επιμείνει στην αξιοποίηση και στελεχών των κομμάτων τους, λέγοντας και ότι στα κρίσιμα υπουργεία, όπως αυτά του «οικονομικού κύκλου», πρέπει να υπάρχουν στελέχη και από τα τρία κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουν μεταξύ άλλων και οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Χατζηδάκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης, Ολ. Κεφαλογιάννη, Γ. Παπαθανασίου, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Μηταράκης. Οι δύο τελευταίοι προορίζονται για το οικονομικό επιτελείο σε θέσεις υφυπουργών. Θεωρείται βέβαιο ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα μετάσχουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος κ. Δήμας και Αβραμόπουλος, πιθανώς στις θέσεις που είχαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Εξωτερικών και Αμυνας, αντίστοιχα). Με την κ. Ντ. Μπακογιάννη δεν έχει γίνει συζήτηση για χαρτοφυλάκιο, αλλά και δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόταση από την πλευρά του κ. Σαμαρά.

\"Κυβέρνηση

Στις πρώτες του αποφάσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ πιθανόν να εισηγηθεί στους κυβερνητικούς του εταίρους τη συνένωση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Στις συζητήσεις με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, πέρα από τα πρόσωπα, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει ως πρόταση προγραμματικής συμφωνίας δέκα σημεία τα οποία θα αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου στους τομείς της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
  • Τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού συστήματος (ενοποίηση φόρων στα ακίνητα, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση).
  • Την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Την άμεση εκκίνηση της προσπάθειας ιδιωτικοποιήσεων.
  • Την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
  • Την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, της πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Τον συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.
  • Την επαν-εκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής.
  • Την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
  • Την έναρξη των διαδικασιών για την ανακήρυξη ΑΟΖ.

Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ
Με την… πολιτική αριθμητική των εκλογών είχε συνδέσει προεκλογικά το θέμα του προσώπου του πρωθυπουργού ο κ. Αντ. Σαμαράς. Σήμερα θεωρεί ότι έχει κάθε λόγο να επιμείνει στη θέση του να ηγηθεί ο ίδιος του κυβερνητικού σχήματος και με αυτή τη θέση θα προσέλθει στις συνομιλίες με τους κ. Βενιζέλο και Κουβελη. Ωστόσο, εάν υπάρξουν veto από την πλευρά των εν δυνάμει κυβερνητικών του εταίρων, δεν θα επιμείνει , καθώς -όπως τονίζουν βουλευτές της ΝΔ- δεν πρόκειται να τα τινάξει όλα στον αέρα και παρέπεμπαν στη χθεσινοβραδινή του δήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ότι «ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί».

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Δεν υπάρχει χρόνος για μικροκομματικά παιχνίδια

Πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό περιλάμβανε η πρώτη -μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος- δήλωση του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ από το Ζάππειο, όπου μετέβη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε, σήμερα, την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ. Και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη.

Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες. Δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος. Και, κυρίως, θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι μια σημαντική στιγμή, σήμερα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Προσκαλούμε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, που συμμερίζονται αυτούς τους στόχους, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Ούτε περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας οφείλει να φέρει την ανάπτυξη στην οικονομία και τη βεβαιότητα στους Ελληνες ότι τα χειρότερα περάσανε. Θα σεβαστούμε, ασφαλώς, την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας.

Η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια. Θα εργαστούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να προσθέσουμε στις υποχρεώσεις μας τις αναγκαίες πολιτικές για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της βασανιστικής, τεράστιας, για τους Ελληνες, υπόθεσης της ανεργίας. Που δεν μπορεί άλλο να συνεχίζει να τραυματίζει την κάθε οικογένεια. Θα εργαστώ συναινετικά με όλους. Αλλά και με επιμονή και με σταθερότητα. Για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους».

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook