Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν απεδέχθη την παραίτηση και ζήτησε από τον κ. Πικραμμένο να παραμείνει μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση.

«Δεν αποδέχομαι την παραίτησή σας προσωρινά και θα χρειαστεί να δουλέψετε ακόμη λίγο. Ελπίζω να είναι μικρό το διάστημα και πολύ γρήγορα να σχηματισθεί κυβέρνηση. Εκείνη τη στιγμή θα σας φωνάξω» είπε χαμογελώντας ο κ. Παπούλιας όταν ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι με την έκδοση των αποτελεσμάτων λήγει και τυπικά η, κατά το Σύνταγμα, εντολή που είχε λάβει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας δήλωσε ανακουφισμένος για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

«Υπήρξαν κάποιες αντιξοότητες, όπως οι πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Συγχαίρω τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Πυροσβεστικό Σώμα και όσους βοήθησαν με αυταπάρνηση στην αντιμετώπισή τους» είπε, προσθέτοντας ότι σημειώθηκαν κι ορισμένα κρούσματα διασάλευσης της τάξης που είναι ανεπίτρεπτα και αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική γιατί με τις πυρκαγιές έχουμε κακή ιστορία».
Νωρίτερα, ο Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος του γνωστοποίησε το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο σύντομο διάλογο ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Με τη φράση «δεν υπάρχει μακάρι αλλά είναι κατηγορική προσταγή πλέον», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ευχή του.

Ο κ. Πολύδωρας παρέδωσε στον Κάρολο Παπούλια το επίσημο πρακτικό των αποτελεσμάτων που του είχε δώσει νωρίτερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης άμεσα: «Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση όχι μόνο για την οργάνωση των δυνάμεων μέσα στη Βουλή -στη σχέση πλειοψηφίας-αντιπολίτευσης- αλλά κυρίως προς το εξωτερικό» εξήγησε.

Τόνισε ακόμη ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει καλύτερες διαπραγματευτικές δυνατότητες, καθώς η θητεία της ανοίγει με διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο κ. Πολύδωρας παρακάλεσε και προσκάλεσε «όλα τα κόμματα να ασκηθούν επιτέλους στην ανεύρεση και αξιοποίηση των σημείων συμφωνίας, όχι των παραδοσιακών σημείων που ασκούνταν τα κόμματα σε άλλους καιρούς, δηλαδή των σημείων της διαφωνίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κυβερνητικό σχήμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτή την «πρόσκληση», ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι το προεδρείο της Βουλής δεν είναι αρμόδιο για να κάνει μια τέτοια πρόταση.

* Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βουλής, ο Κάρολος Παπούλιας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook