Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της προβολής της ιστορικής, πολιτιστικής και παραγωγικής κληρονομίας της πατρίδας μας.

Πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια για να κάνουμε ευρέως γνωστή την διαδρομή αυτού του τόπου και των στοιχείων που συνετέλεσαν στην φυσιογνωμία, την πρόοδο και την ανάπτυξη του.

Η “ελιά” και το “ελαιόλαδο” προϊόντα της κρητικής γης και μεγάλου τμήματος της ελληνικής επικράτειας, έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του τόπου.

Διαμόρφωσαν συνήθειες, έθιμα, παραδόσεις, τρόπο ζωής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα!

Στην προσπάθεια μας να φέρουμε σε επαφή τους επισκέπτες της πόλης μας με τη βαθύτερη συνεισφορά και επιρροή του φυσικού περιβάλλοντος και των “καρπών” αυτού του τόπου, στην ζωή και την διαδρομή των Κρητών και των Ελλήνων, προχωρήσαμε στην φύτευση επιλεγμένης ελιάς σε χώρο ευθύνης της Ο.Λ.Η. Α.Ε.

Ο χώρος αυτός διαμορφώθηκε ειδικά, διπλά στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου, επί του πεζοδρομίου της παραλιακής λεωφόρου. Η “ελιά” πλαισιώνεται από μια επιγραφή στην ελληνική και σε πολλές διεθνείς γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Ρώσικα, Εβραϊκά), με την οποία οι επισκέπτες μας μπορούν να λάβουν κάποιες βασικές γνώσεις για την ιστορία και την αξία των προϊόντων της.

Αλλά και ερεθίσματα για να αναζητήσουν κάτι περισσότερο για την χρήση τους, σύγχρονη και παλιότερη, στην καθημερινότητα των κατοίκων της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο του QR-stamping, όπου μέσο μιας “σφραγίδας” που αποκωδικοποιείται από κινητά εφαρμογών τύπου android και i-OS, ο επισκέπτης μπορεί να “κατεβάσει” περισσότερες πληροφορίες για το έκθεμα στο κινητό του.

Όλη αυτή η καλαίσθητη κατασκευή πρόκειται να εγκαινιαστεί την Πέμπτη 21 Ιουνίου στις 20:30, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στα πλαίσια της επίσκεψης της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Κρήτη.