Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη συνεδρίασε σήμερα η επιτροπή του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας που στοχεύει στην διάσωση προβολή και διάδοση του προτύπου της Κρητικής διατροφής αλλά και την πιστοποίηση χώρων εστίασης που προσφέρουν Κρητική Κουζίνα. Στην σημερινή σύσκεψη κυριάρχησε το  ζήτημα για την υιοθέτηση ενός ενιαίου σήματος για την προβολή της Κρητικής διατροφής και των προϊόντων της.

«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι-τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης- την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός και μοναδικού σήματος, για την διαφήμιση και προβολή της Κρητικής διατροφής στην εσωτερική και κυρίως στην διεθνή αγορά. Η πολιτική μας βούληση είναι να ενώσουμε όλα τα σήματα και να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων με τρία και τέσσερα σήματα από το νησί μας. Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που κάνουμε θα έχει θετική έκβαση, και θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι υπάρχει και η χρηματοδότηση για την προβολή των Κρητικών προϊόντων που συνθέτουν την Κρητική κουζίνα και διατροφή. Αλλά αυτό επαναλαμβάνω θα πρέπει να γίνει με υπό την προϋπόθεση του ενός και μόνο σήματος, που θα προβάλλεται στην αγορά» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Από την δική της πλευρά  η διευθύντρια του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας Ζωή Νόβακ, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης εστιατορίων που έχουν Κρητική κουζίνα, όπως επίσης η προβολή της Κρητικής διατροφής και των Κρητικών προϊόντων.

«Αυτή την στιγμή επιχειρούμε την ενοποίηση των σημάτων για την Κρητική κουζίνα, γιατί μέχρι σήμερα είναι διαφορετικά. Στόχος λοιπόν είναι να υπάρξει ένα σήμα και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της συλλογικής προσπάθειας από τους εμπλεκόμενους φορείς».

Μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 10 Κρητικά εστιατόρια, ενώ εκκρεμεί αριθμός αιτήσεων από εστιάτορες, οι οποίες και εξετάζονται προκειμένου να πιστοποιηθούν.

Όλοι οι φορείς που απαρτίζουν την επιτροπή συμφωνούν ότι αν δεν υπάρξει ενιαίο σήμα, κανένας δεν θα μπορέσει από μόνος του να επιτύχει το στόχο, που είναι η προβολή της Κρητικής διατροφής, των προϊόντων που χρησιμοποιούνται αλλά και ευρύτερα η ενίσχυση των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στον συγκεκριμένο πεδίο.