Επαναδιαπραγμάτευση ναι, αλλά με όρους και προαπαιτούμενα, θέτουν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης που δανείζουν τη χώρα μας και συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο για την τύχη του ελληνικού προγράμματος. Στο Eurogroup σήμερα όμως κρίνεται και η τύχη της δόσεως του ενός (1) δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη χώρα μας και με το οποίο, όπως αποκάλυψε πριν μια εβδομάδα το protothema.gr (δείτε εδώ) η χώρα μας θα δανείσει (!) το EFSF για να διασώσει τις ισπανικές τράπεζες.

Στο Εurogroup τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο …απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Ζανιάς. Παρά τις δυσκολίες και τις ανατροπές όμως, το Eurogroup πιθανόν να ανάψει το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα. Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Μαδρίτη και Ρώμη για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις που θα κρίνουν πολλά. Η πρώτη επίσκεψη των ελεγκτών πάντως θα είναι –σύμφωνα με πληροφορίες από τους επιτελείς της πλατείας Συντάγματος- «διερευνητικού χαρακτήρα».

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα θελήσουν να θέσουν και προαπαιτούμενα όπως η ολοκλήρωση της εργασιακής εφεδρείας στο δημόσιο και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Όσον αφορά στο προσωπικό του Δημοσίου, έχει αναληφθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους έως 2015, για 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις το 2012, για μείωση προσλήψεων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, για αύξηση της εφεδρείας κάθε χρόνο και για κατάργηση των κενών θέσεων.

Στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα μπει το πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης με άξονες την επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής για άλλα 2 έτη, αλλά και πρόσθετη δανειακή χρηματοδότηση της χώρας μας από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. κατά 16-20 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώνεται πάντως από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η πληροφορία ότι τελικώς η δόση του 1 δισ. του Μαΐου δεν θα φτάσει ποτέ στη χώρα μας αλλά θα καλύψει κατά το ήμισυ την επιπλέον συμμετοχή της  (κατά συνολικά 2 δισ. ευρώ) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος EFSF, ενώ μετά ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση του Ιουνίου ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από την οποία ενδεχομένως και να παρακρατηθεί το υπόλοιπο 1 δισ. υπέρ των ισπανικών τραπεζών.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook