Τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αλλαγές στο Μνημόνιο αναμένεται να ανιχνεύσει στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη των Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη την Τετάρτη, ο κ. Ζανιάς καταρχάς θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει χρόνο για την Ελλάδα, παρουσιάζοντας και τις βασικές αρχές και προσδοκίες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί μάλλον σίγουρο είναι ότι ο κ. Ζανιάς θα φέρει το 1 δισ. που είχε κουρευτεί από τη δόση του Μαΐου.  Άλλωστε η απόφαση της άμεσης εκταμίευσής του εμφανίζεται ως ειλημμένη ήδη από την Δευτέρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους για το θέμα της τροποποποίησης, καθώς πρώτα θα ζητήσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών έλεγε στα «Νέα», ότι οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν κυρίως στην εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτό για τη μείωση δαπανών στην Υγεία, να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για το φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημοσίου τομέα.

Στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης, ίσως γίνει δεκτή η αντικατάσταση ορισμένων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ύψους 11,6 δισ. ευρώ, με άλλα «ισοδύναμου αποτελέσματος».

Η διαπραγμάτευση για τα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ θα διαρκέσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου.

Η τρόικα στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η νέα κυβέρνηση αναμένεται ότι θα καλέσει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Καταρχάς, οι τρεις επικεφαλής θα κάνουν μια γενική επισκόπηση των δημοσιονομικών θεμάτων. Θα μεταφέρουν άμεσα τα αποτελέσματα στους προϊσταμένους τους, οι οποίοι θα αποφασίσουν πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Απ\’ αυτήν θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ καθώς και το δεύτερο «πακέτο» της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 25 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η συζήτηση που θα ξεκινήσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα θα έχει ως επίκεντρο την επέκταση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής κατά 2 χρόνια με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ.

Σημαντικός παράγοντας για την επιμήκυνση του προγράμματος θα είναι το βάθος της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 6% εφέτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook