Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος αναλαμβάνει επικεφαλής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας θα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Υφυπουργός με αρμοδιότητα τις δαπάνες θα είναι ο Γιώργος Μαυραγάνης.

Επικεφαλής στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι ο Γιάννης Βρούτσης, υφυπουργός ο Νίκος Νικολόπουλος, ενώ υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα συγχωνευθεί με το υπουργείο Υποδομών. Υφυπουργοί θα είναι οι Νότης Μηταράκης, Θανάσης Σκορδάς και Σταύρος Καλογιάννης.

Στο νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού, υπουργός θα είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη και στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο επανασυστήνεται, υπουργός θα είναι ο Κώστας Μουσουρούλης και υφυπουργός ο Γιώργος Βερνίκος.

Ποιος είναι ο Βασίλης Ράπανος

Ο 64χρονος Βασίλης Ράπανος πήρε το πτυχίο του από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) το 1975, master στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Lakehead (Καναδά) το 1977 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά (1982).

Στο παρελθόν υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθώς και ως διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

Την περίοδο 2000-2004 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Επίσης υπηρέτησε στο ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), αρχικά ως βοηθός ερευνών και αργότερα ως ερευνητής.

Το 1992 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει Οικονομική Ανάλυση και Δημόσια Οικονομικά.

Το 2009 επανήλθε στον τραπεζικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου τον επέλεξε για πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία έχει μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.