Ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ εξήγησε σήμερα πως κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για να \”προσελκύσει την προσοχή\” στην υποτιθέμενη συνωμοσία των ΗΠΑ εναντίον του και επειδή η χώρα του, η Αυστραλία, τον εγκατέλειψε.

Ο Ασάνζ ζήτησε άσυλο ώστε να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου θα ανακριθεί για κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που εκκρεμούν σε βάρος του και τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Σε συνέντευξή του παραδέχτηκε πως δεν είναι σίγουρο πως η προσπάθειά του θα στεφθεί με επιτυχία, αναφέρει το BBC, αλλά θα κάνει τα πάντα για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου και θα δικαστεί για την υπόθεση απόρρητων εγγράφων που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, του οποίου ήταν υπεύθυνος, με πιθανότητα ακόμα και να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία.

Ο Ισημερινός εξετάζει το αίτημα Ασάνζ, ενώ ο ίδιος λέει πως η πατρίδα του η Αυστραλία, του γύρισε την πλάτη. Όσο για τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αυστραλία και την ίδια την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, ο Ασάνζ υπογραμμίζει ότι χρησιμοποίησαν «γλοιώδη ρητορική», διαψεύδοντας ισχυρισμούς της κυβέρνησης για βοήθεια που έχει λάβει από τις αυστραλιανές προξενικές αρχές.

«Ελπίζουμε πως αυτό που κάνω τώρα θα προσελκύσει την προσοχή σε προβλήματα που υποβόσκουν», τόνισε ο Ασάνζ στο αυστραλιανό ραδιοφωνικό δίκτυο ABC, από την πρεσβεία όπου έχει καταφύγει από το απόγευμα της Τρίτης. 

Από τότε που ξέσπασε η υπόθεση αυτή, ο Ασάνζ δεν παύει να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα συνωμοσίας των ΗΠΑ, εξαιτίας της δημοσιοποίησης από τον ιστότοπό του απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

 «Η ζωή στον Ισημερινό είναι πολύ καλύτερη από μια ζωή πίσω από τα κάγκελα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook