Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (γνωστός ως HPV), χλαμύδια, μυκόπλασμα, έρπης γεννητικών οργάνων, οξυτενή κονδυλώματα, πυελικές φλεγμονές, HIV, ηπατίτιδες, σύφιλη είναι μόνο ορισμένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης προσοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την στιγμή, λοιπόν, που μιλάμε για καλοκαίρι, έχουμε να κάνουμε με μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, με σχέσεις καινούριες και ενδεχομένως γρήγορες, άρα όλα τα ανωτέρω μπορούν, δυστυχώς, και να έχουν την τιμητική τους.

Τί κάνουμε για να προστατευθούμε;

Καταρχήν, φροντίζουμε να εμβολιασθούμε με το εμβόλιο για τον HPV, κι έτσι προστατευόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τα κονδυλώματα, είτε εσωτερικά είτε και εξωτερικά (αναλόγως του εμβολίου).

Χρησιμοποιούμε προφυλακτικό. Απλό, χιλιοειπωμένο, πολύ αποτελεσματικό. Ναι, μεν, μπορεί να μην μας προστατεύει 100%, όμως μας παρέχει ασφάλεια σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και μας κρατάει ασφαλείς και ακέραιους.

Επιλέγουμε, τέλος, τους ερωτικούς μας συντρόφους, χρησιμοποιώντας όσο μπορούμε την κοινή μας λογική για να μειώσουμε τους κινδύνους στους οποίους δυνητικά εκτιθόμαστε.

Εάν, παρ’ όλα ταύτα, έχουμε κάποια συμπτωματολογία που μας ενοχλεί, ή που μας προβληματίζει, επισκεπτόμαστε τον γυναικολόγο μας για έναν έλεγχο και ίσως καλλιέργειες και τεστ Παπανικολάου ή εφοδιαζόμαστε με τις απαραίτητες θεραπευτικές κρέμες από κάποιο φαρμακείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook