Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, προτεινόμενη τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αποθηκεύοντάς τις στο υπέδαφος, μπορεί να προκαλέσει σεισμούς και έχει πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σήμερα η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) προωθείται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ως βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί πολύ μεγάλα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η τεράστια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που πρέπει να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το έδαφος καθιστά το όλο εγχείρημα μη ρεαλιστικό, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

«Η έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς στο υπέδαφος είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σεισμούς», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης και καθηγητές Γεωφυσικής, Mark Zobacka και Steven Gorelick.

«Δεδομένου ότι και οι μικρές σεισμικές δονήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν ρήγμα στις σφραγισμένες δεξαμενές αποθήκευσης, η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε ευρεία κλίμακα είναι επικίνδυνη και πιθανότατα αποτυχημένη στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», τονίζουν οι επιστήμονες.

«Σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτουν οι ερευνητές, «πριν την υλοποίηση έργων για την έγχυση τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορες τοποθεσίες παγκοσμίως, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα σεισμικά δίκτυα έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια πως οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα σχεδόν παντού στο εσωτερικό των ηπείρων».

econews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook