Σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης του Ομίλου ΟΤΕ για ακροβατισμούς μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, σχετικά με τις 120 απολύσεις στην Cosmote, τις ισάριθμες στη «Γερμανός» και τις 20 στην Ε-Value, αλλά και για τις περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον ΟΤΕ, με το πακέτο των περικοπών 32 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε, άφησε το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Παναγιώτης Κούτρας, χαρακτήρισε στοχευμένες τις απολύσεις στην Cosmote, αποφασίστηκαν μονομερώς, δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση και απλώς ανακοινώθηκαν, ενώ ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζομένους του τύπου «ή παίρνεις αυτό που σου δίνω ή απολύεσαι».

Παράλληλα, διερωτήθηκε ποια είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους, από τη στιγμή που οι απολυόμενοι θα πάρουν αποζημιώσεις για αποδοχές περίπου τριών ετών. Αντί των απολύσεων, πρότειναν να γίνουν περικοπές μισθών στην εταιρεία.

Ο κ. Κούτρας στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τις 120 απολύσεις δεν είχε νομιμότητα, δεν ήταν ενήμερη η κυβέρνηση, ελήφθη μονομερώς από τη Διοίκηση του ΟΤΕ κατ΄εντολή της Ντόιτσε Τέλεκομ, η οποία βλέπει τον ΟΤΕ «σαν μία αγελάδα που πρέπει συνεχώς να την αρμέγουν».

Κατά τους συνδικαλιστές, ο ΟΤΕ χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για να σταματήσει η οικονομική κατηφόρα, μίλησαν για ανικανότητα και αστοχίες τού μάνατζμεντ τα τελευταία χρόνια, αστοχίες που έφεραν τον Οργανισμό σε αυτή τη θέση, παραδέχθηκε ότι και από την πλευρά των συνδικαλιστών μπορεί να έχουν γίνει ακρότητες και προανήγγειλαν δικαστικό αγώνα για το 40ωρο και τα άλλα θέματα που αφορούν στις περικοπές των αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις ο νομικός σύμβουλος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της Cosmote, Γιάννης Καρούζος, τόνισε ότι θα κατατεθούν ομαδικές μηνυτήριες αναφορές και αγωγές και ότι η Ομοσπονδία θα προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ θα υποβάλουν αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην υλοποιηθούν οι απολύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Cosmote, Βασίλης Κατσαρός, υποστήριξε ότι οι απολύσεις γίνονται απλώς και μόνο για να διατηρηθούν τα κέρδη της εταιρείας, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται χωρίς ακρότητες (κλείσιμο δρόμων κ.α.), για να ανακληθούν οι απολύσεις και κατήγγειλε ότι οι κάμερες στα κτήρια της Cosmote χρησιμοποιούνται και για παρακολουθήσεις.

Αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να πάρει αποφάσεις για την περαιτέρω στάση των εργαζομένων. Μέσα στις επιλογές που θα συζητηθούν είναι κάθε μορφής κινητοποίηση, ακόμη και αυτή της απεργίας.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook