Ο μέσος όρος για να ξεκινήσει κάποιος έφηβος το κάπνισμα στην πιο φτωχή περιφέρεια της Βρετανίας είναι εννιά ετών ενώ κάποιοι είναι νεαρότεροι, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύει η Sun.

Καταγράφεται περιστατικό όπου ένα παιδί τριών ετών ξεκίνησε κάπνισμα γιατί οι παππούδες του θεωρούσαν αστείο να του δίνουν τσιγάρα και να το βλέπουν να καπνίζει. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την επαρχία Merthyr Tydfil, στη Νότια Ουαλία, όπου οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες, οι μισθοί χαμηλοί και οι περισσότεροι επιβιώνουν από τα επιδόματα του κράτους.

Η έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους της βιομηχανικής πόλης όταν οι γιατροί παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι έπασχαν από ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα. Ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ δήλωσε: «Οι αριθμοί πρέπει να μας ανησυχούν. Το παιδικό κάπνισμα είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, καθώς μόνο το 1% των καπνιστών είναι κάτω των 11 ετών. Οπότε είναι ένα αξιοπερίεργο φαινόμενο. Είναι ανησυχητικό ότι εθίζεσαι ακόμη περισσότερο όσο μικρότερος αρχίζεις το κάπνισμα, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος να ασθενήσει το παιδί από αρρώστιες σχετιζόμενες με την κακή αυτή συνήθεια».

Προβλήματα υγείας – κατά μέσο όρο – στους άνδρες της περιοχής παρουσιάζονται στη ηλικία των 58,8 χρόνων. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την Αγγλία ή το σύνολο της Βρετανίας, αλλά το 80% των Βρετανών καπνιστών ξεκίνησαν το κάπνισμα στα 19 τους χρόνια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook