Η οργανωτική ικανότητα, η επίλυση προβλημάτων και μερικές διανοητικές ασθένειες αποδίδονται σε γενετικά προκαθορισμένα δίκτυα του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή μελέτη. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, και παρουσιάζει τις πρώτες ενδείξεις γενετικής επίπτωσης και πόσο «οικονομικά αποδοτικό »είναι το δίκτυο του εγκεφάλου μας, ρίχνοντας παράλληλα φως σε ορισμένα σημεία διαμόρφωσης του εγκεφάλου. 

Ο Dr.Alex Fornito επικεφαλής του Νευροψυχιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαπίστωση, ότι μερικοί άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση να ενεργούν νοηματικά και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον προσδιορισμό της γενετικής βάσης ψυχικών και νευρολογικών ασθενειών. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με πιο αποδοτικές εγκεφαλικές συνδέσεις έχουν υψηλότερη βαθμολογία στις τεστ νοημοσύνης. Διαπίστωσε, επίσης, ότι η «οικονομική αποδοτικότητα»στο δίκτυο του εγκεφάλου μειώνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια. 

\”Ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο δίκτυο δισεκατομμυρίων νευρικών κυττάρων που συνδέονται μεταξύ τους με τρισεκατομμύρια ίνες », λέει ο Dr.Fornito. 

\”Σε αυτό το δίκτυο, την αποτελεσματική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική. Περισσότερες συνδέσεις κάνουν το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, επιτρέποντας σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους γρήγορα και αποτελεσματικά. \” 

\”Από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τον αριθμό των  «καλωδίων» που χρησιμοποιεί για να συνδέσει το δίκτυο, επειδή κάθε σύνδεση είναι δαπανηρή όσον αφορά την ενέργεια που καταναλώνει. \” 

\”Έτσι το μυαλό μερικών ανθρώπων λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από το μυαλό κάποιων άλλων,\”

 

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία (MRI), οι ερευνητές μέτρησαν την οικονομική  αποδοτικότητα των συνδέσεων του δικτύου για το σύνολο του εγκεφάλου, καθώς και για συγκεκριμένες περιοχές του. 

«Διαπιστώσαμε, ότι οι άνθρωποι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, όσον αφορά τον τρόπο αποδοτικότητας από πλευράς κόστους δικτύων του εγκεφάλου τους». 

Είναι κάτι που γεννιόμαστε με αυτό, λέει και βρήκαν ότι κατά μέσο όρο περίπου το 60 τοις εκατό αυτών των διαφορών θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τα γονίδια. 

\”Οπότε αυτό με το οποίο γεννιόμαστε είναι εκείνο που προσδιορίζει πώς ο εγκέφαλός μας διακλαδώνεται. Όμως, εξακολουθεί να επιτρέπει αρκετό χώρο στον εγκέφαλο για να είναι σε θέση να αντιδρά σε σχέση με το περιβάλλον », είπε. 

 

Αλλά σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου η γενετική επιρροή ήταν πολύ μεγαλύτερη. 

«Ορισμένες από τις ισχυρότερες [γενετικές] επιπτώσεις που βρήκαμε ήταν στο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα όπως η στρατηγική σκέψη, ο σχεδιασμός και η μνήμη ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook