Ο Σόρος χαρακτηρίζει την Μέρκελ «παγιδευμένη», καθώς, όπως εξηγεί, έχει συνειδητοποιήσει ότι με την πολιτική της δεν μπορεί να λειτουργήσει το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα επιχειρήματα που η ίδια επικαλέστηκε.

Συγκρίνει ακόμη την κατάσταση της Γερμανίας με αυτήν των ΗΠΑ μετά το Β\’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως υποστηρίζει, με το σχέδιο Μάρσαλ και η Ευρώπη ωφελήθηκε αλλά και η Αμερική «επιβλήθηκε ως ευεργέτρια δύναμη». Σήμερα, συνεχίζει, «η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο και είναι τραγικό ιστορικό σφάλμα να μην αναγνωρίζει αυτές τις δυνατότητες».

Προσθέτει ότι η καγκελάριος έχει πλέον αντιληφθεί το λάθος, αλλά δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την ίδια της τη ρητορική: «Αυτή η ρητορική, σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έκαναν τα μαθήματά τους, καρφώθηκε στο μυαλό των Γερμανών και την υιοθέτησαν», επισημαίνει.

Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο για τον «τελευταίο εναπομείναντα Ευρωπαίο», αλλά και για «τραγική φιγούρα που υποφέρει πραγματικά», καθώς «καταλαβαίνει τι θα πρέπει να γίνει, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμερίσει τα προβλήματα».

Χαμένες ευκαιρίες για την ευρωζώνη

Ο Σόρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο από τη διάλυση της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος θα επωμιστεί η ίδια η Γερμανία, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία δεν θα εξοφληθούν.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, υποστηρίζει ο Σόρος, σπατάλησε τη μια ευκαιρία, μετά την άλλη, στο πλαίσιο της στήριξης της ευρωζώνης, ενώ πλέον είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να δει την ευρωζώνη να καταρρέει. «Καμία χώρα δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το ευρώ, όσο η Γερμανία, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο. Άρα, ό,τι έχει συμβεί ως επίπτωση του ευρώ είναι σε μεγάλο ποσοστό γερμανική ευθύνη» επισημαίνει.

Επισήμανε, συγχρόνως, ότι η οικονομία στη ευρωζώνη παλεύει σήμερα εναντίον της ύφεσης, πολλά δε από τα συναφή προβλήματα έχουν οδηγηθεί σε έξαρση λόγω ακριβώς των μέτρων λιτότητας, που παρήγγειλε για ασθενέστερες της γερμανικής οικονομίες η καγκελάριος Μέρκελ.

Τα ζητούμενα για την Γερμανίδα καγκελάριο στηρίζονται στην πίστη ότι αυτές οι οικονομίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν, όπως ακριβώς έγινε μετά την επανένωση στη Γερμανία, με δεδομένο ότι ενδιαφέρονταν σαφώς αυτές οι οικονομίες για την ένταξή τους στην ευρωζώνη, επισήμανε επίσης.

«Είναι πολύ κοντόφθαλμη η γερμανική θέση. Τώρα, τα σημάδια κρίσης στη Γερμανία δεν είναι ορατά. Αν, όμως, δεν επιλυθεί ταχέως η κρίση του ευρώ, πολύ σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να νιώθει αυτή την συνολική κάμψη για την οικονομική δραστηριότητα», προέβλεψε.

«Ένα από τα καίρια προβλήματα, στην περίπτωση που η κρίση αφεθεί να εξελιχθεί στην κατεύθυνση που φαίνεται να παίρνει, είναι ότι τα κράτη-οφειλέτες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, την ώρα που απολαμβάνει η Γερμανία χαμηλά επιτόκια, αρνούμενη όμως να καταβάλει χρηματικά ποσά για τους γείτονες με δυσκολίες», προέβλεψε ακόμα.

«Δεν τίθεται θέμα· η διάλυση της ευρωζώνης θα είναι πολύ καταστροφική, δαπανηρή, τόσο από χρηματοπιστωτική, όσο και από οικονομική σκοπιά. Τη μεγαλύτερη απώλεια τονίζω ότι θα την έχει η Γερμανία. Οι Γερμανοί, που έως τώρα δεν έχουν υποστεί απώλειες, πραγματικά πρέπει να έχουν αυτό κατά νου», επισήμανε.

Τέλος, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τολμηρές αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου εξαγοράς χρέους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook