Η Λιβύη αποφάσισε να παραδώσει τους τρεις Ολλανδούς πεζοναύτες που κρατούνται από πολιτοφύλακες πιστούς στον Μουαμάρ Καντάφι στην Ελλάδα και τη Μάλτα, δήλωσε την Πέμπτη ο γιος του Λίβυου ηγέτη, Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέβη στην Τρίπολη για το σκοπό αυτό.

«Σήμερα θα παραδώσουμε τους Ολλανδούς στρατιώτες στους Μαλτέζους και τους Έλληνες» δήλωσε σε συνέντευξή του.

Αργότερα το βράδυ της Πέμπτης, το Associated Press μετέδωσε δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου ότι μεταγωγικό αεροσκάφος μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης για να μεταφέρει στην Ελλάδα τους τρεις κρατούμενους.

Η συμφωνία της μεταφοράς έκλεισε κατά την συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης με τον Λίβυο απεσταλμένο Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα.

Στις ίδιες δηλώεις του ο γιος του Καντάφι έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ: «Συλλάβαμε τους πρώτους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Τους αφήνουμε να επιστρέψουν σπίτι, αλλά κρατάμε το ελικόπτερό τους».

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έδειξε εικόνες των τριών Ολλανδών πεζοναυτών, δύο άνδρες και μία γυναίκα, που κρατούνται από πολιτοφύλακες πιστούς στον Μουαμάρ Καντάφι. Οι πεζοναύτες συνελήφθησαν στα τέλη Φεβρουαρίου, σε επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων πολιτών κοντά στο λιμάνι της Σύρτης.

Μεταδόθηκαν επίσης εικόνες του ελικοπτέρου των πεζοναυτών, καθώς και οπλισμού, με την κρατική τηλεόραση να αναφέρει ότι εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιβύης παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Τους είπαμε: μην έρθετε ξανά χωρίς την άδειά μας. Συλλάβαμε τους πρώτους στρατιώτες του ΝΑΤΟ, τους στέλνουμε πίσω σπίτι. Αλλά θα κρατήσουμε το ελικόπτερο» δήλωσε ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι.

Το ελικόπτερο τύπου Lynx είχε απογειωθεί από την ολλανδική φρεγάτα MS Tromp, η οποία βρίσκεται στη Μεσόγειο, στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook