Aπό την οικία του στην Κηφισιά λόγω της εγχείρησης στο δεξί του μάτι συντονίζει την κυβερνητική δραστηριότητα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ήδη ασχολείται με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Υπολογίζεται ότι η συζήτηση στην Βουλή θα αρχίσει την επόμενη Πέμπτη έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου. Θα έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες από την εγχείρηση του πρωθυπουργού και εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να κάνει πολιτική ομιλία πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ως προς το ουσιαστικό σκέλος στις προγραμματικές του δηλώσεις θα λάβει υπόψη του αφενός το κείμενο της διακήρυξης των τριών αρχηγών και αφετέρου τα συμπεράσματα που θα προκύψουν για την χώρα μας από την Σύνοδο Κορυφής. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταίροι θεωρούν το κείμενο της διακήρυξης των αρχηγών «φιλόδοξο» και δύσκολο να ακολουθηθεί ενώ εκείνοι πιέζουν για τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός έκανε έναν πρώτο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες της Ευρώπης και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζοντας και το κλίμα για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας θα επιδώσει στους ηγέτες επιστολή του κ. Σαμαρά που θα δίνει το πολιτικό πλαίσιο της κυβέρνησης και θα περιλαμβάνει τρία σημεία: Θα περιγράφει τα προβλήματα της χώρας, θα επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψήφισαν ευρώ και ευρωπαϊκή ένωση και θα τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στους Έλληνες πολίτες. Δεν θα μπαίνει όμως ο κ. Σαμαράς στις λεπτομέρειες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί.

Ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την περιπέτεια με την παραίτηση του κ. Βασίλη Ράπανου αλλά και του κ. Βερνίκου μετά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασυμβίβαστο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Σχεδιάζει την ανακοίνωση των πρώτων ενεργειών ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Ο κ. Σαμαράς έχει να αντιμετωπίσει και θέματα συντονισμού αφενός με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους και αφετέρου στο εσωτερικό του δικού του επιτελείου.

Στην σύσκεψη με Βενιζέλο και Κουβέλη πάντως έγινε μία πρώτη συζήτηση για τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη και την ανάγκη να προωθηθούν οι ελληνικές θέσεις καθώς επίσης για τον συντονισμό της κυβέρνησης και τις προτεραιότητες της οικονομίας αλλά και για τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποκατάσταση της υγεία του κ. Σαμαρά. Δεν είναι βέβαιο όμως αν θα είναι σε θέση να ταξιδέψει και να παραστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Ιουλίου.

Πρόβλημα συντονισμού όμως προέκυψε με ορισμένες διαρροές προς τα Μέσα Ενημέρωσης που δημιούργησαν σύγχυση. Οι διαρροές χρεώνονται στον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη που μετέχει σε όλες τις συσκέψεις με τον κ. Σαμαρά και προκάλεσαν την δυσαρέσκεια των άλλων μελών του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η σκέψη να γίνει και σύσκεψη του ηγετικού επιτελείου προκειμένου να διευθετηθούν παρόμοια ζητήματα. Εις εξ αυτών έλεγε «δεν μπορεί ο Σαμαράς να λέει στους υπουργούς του ότι η επικοινωνιακή προβολή του κυβερνητικού έργου θα γίνεται κεντρικά και εμείς να μην μπορούμε να ελέγξουμε τις διαρροές».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook