Με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα περισσότερα υπουργεία θα πρέπει να μειώσουν κατά 2,5% το προσωπικό τους έως το 2015 και να προχωρήσουν σε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 7% το 2013 και κατά 4% το 2014

Και τώρα αρχίζουν τα… δύσκολα για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία ανακοίνωσε χθες τις πρώτες περικοπές στον δημόσιο τομέα. Μετά τη λήψη μιας σειράς μέτρων με στόχο την ενίσχυση των ασθενέστερων -όπως ήταν η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού και μια παρόμοια «προσαρμογή» του επιδόματος ανεργίας-, η κυβέρνηση προχωρεί στη δεύτερη φάση των δεσμεύσεών της, η οποία δεν είναι άλλη από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που απαιτεί να «βρεθούν» μέχρι το τέλος του έτους από 7 έως 10 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό επεσήμανε χθες πως τα περισσότερα υπουργεία -εξαιρούνται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία θα προχωρήσουν σε προσλήψεις- θα πρέπει να μειώσουν κατά 2,5% το προσωπικό τους έως το 2015, καθώς και να προχωρήσουν σε μείωση των λειτουργικών δαπανών τους κατά 7% το 2013 και κατά 4% το 2014.

Προτάσεις

Οπως έγινε γνωστό, ο Ζαν Μαρκ Ερό απέστειλε επιστολή στους υπουργούς της κυβέρνησής του, ζητώντας από τους τελευταίους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν στις προαναφερθείσες μειώσεις έως το τέλος Ιουλίου.

Μετά την καταληκτική ημερομηνία, αλλά και από διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των υπουργείων, ο Γάλλος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει λεπτομερώς τις μειώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Οπως επεσήμανε ο Ερό στην επιστολή του, τα μέτρα αυτά είναι «αναγκαία» ώστε να επιτευχθεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% έως τα τέλη του έτους.

Τα γαλλικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως με τη λήψη μέτρων για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ο Φρανσουά Ολάντ δείχνει την αποφασιστικότητά του να συνδυάσει την ανάπτυξη με το «νοικοκύρεμα» των δημοσιονομικών.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, ήρθε η σειρά του επιδόματος ανεργίας. Οπως ανακοίνωσε χθες η δημόσια υπηρεσία που διαχειρίζεται τα επιδόματα ανεργίας (ο αντίστοιχος ΟΑΕΔ), οι άνεργοι αποτελούν μία από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πρέπει να στηριχθούν σε καιρούς κρίσης. Γι\’ αυτόν τον λόγο το επίδομα θα αυξηθεί κατά 2%, ένα μέτρο που θα στοιχίσει 164 εκατ. ευρώ.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook