Η Ισπανία συνέτριψε την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012 με 4-0 και έγινε η πρώτη εθνική ομάδα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που κατακτά τρεις συνεχόμενες φορές τρόπαιο μεγάλης διοργάνωσης. Είχαν προηγηθεί η κατάκτηση του Euro 2008 και του παγκόσμιου πρωταθλήματος το 2010. Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν εδώ.

Η «φούρια ρόχα» έπιασε στην κορυφή των κατακτήσεων του Euro τη Γερμανία, με τις δυο χώρες να έχουν από τρία πρωταθλήματα, ενώ κατέρριψε και το ρεκόρ του μεγαλύτερου σκορ που επιτεύχθηκε σε τελικό και κρατούσε μέχρι χθες η Γερμανία μετά 3-0.

Η ομάδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε με το κλασικό passing-game κατάφερε να φέρει το ματς εκεί που ήθελε στο πρώτο ημίχρονο, πετυχαίνοντας δύο γκολ ουσιαστικά στις δύο σπουδαίες ευκαιρίες που δημιούργησε.

Στο πρώτο γκολ του Νταβίντ Σίλβα στο 14\’ την ασίστ την έκανε ο Φάμπρεγκας, αλλά δημιουργός ήταν ο Ινιέστα με εξαιρετική κάθετη πάσα, κάτι που έκανε στο 41\’ ο Τσάβι για να κάνει το 2-0 ο Τζόρντι Άλμπα.

Η Ιταλία ήταν πολύ άτυχη, καθώς στο 21\’ έχασε λόγω τραυματισμού τον Κιελίνι, ενώ αφού έχει κάνει 3 αλλαγές ο Πραντέλι τραυματίστηκε και ο Τιάγκο Μότα.

Η αποχώρηση του Μότα στο 62΄ έγραψε τους τίτλους τέλους όσον αφορά τον τελικό νικητή. Η Ισπανία κατέβασε το ρυθμό της παίζοντας με πάσες. Ωστόσο, όπου μπορούσε δεν σταμάτησε να χτυπά. Με άλλα δύο γκολ (Τόρες 84’ και Μάτα 88’) σφράγισε τη θριαμβευτική της νίκη.

Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή οι παίκτες και το προπονητικό τιμ της εθνικής Ισπανίας έγιναν ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας σαν μικρά παιδιά, την ώρα που οι παίκτες της Ιταλίας υπό το βάρος της ήττας ξεσπούσαν σε δάκρυα. Η αξία όμως του ηττημένου δίνει αξία στο νικητή.

Οι παίκτες της «φούριας ρόχας» δεν ξέχασαν όμως και τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές που «έφυγαν» πρόωρα. Ο άσσος της Μπαρτσελόνα Σεσκ Φαμπρέγκας εμφανίστηκε στην απονομή με μπλουζάκι που έγραφε τα ονόματα των άτυχων συναδέλφων του Ντάνι Χάρκε, Μανόλο Πρεθιάδο, Αντόνιο Πουέρτα και Μίκι Ροκέ που έχασε πρόσφατα τη μάχη με τον καρκίνο. Και ο Σέρχιο Ράμος, όμως, είχε μπλούζα με το όνομα του Μίκι Ροκέ.

Μόλις ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας και γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης Ίκερ Κασίγιας σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στα χέρια του έδωσε το έναυσμα στους περίπου 4.000 Ισπανούς φιλάθλους που βρέθηκαν στις κερκίδες του σταδίου Ολιμπίσκι στο Κίεβο να ξεκινήσουν τους πανηγυρισμούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook