«Φρένο» στις διεκδικήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών για αναδρομικά βάζει, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών τα μέλη της Ολομέλειας, έκριναν με ισχυρή πλειοψηφία (30-5) ότι βουλευτές και ευρωβουλευτές που διεκδικούν με αιτήσεις τους αναδρομικές διαφορές αποδοχών, δεν τις δικαιούνται.

Και αυτό διότι, η εφάπαξ παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί το 2003-2007 είχε έκτακτο χαρακτήρα και δεν εντάσσεται στο μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, έτσι ώστε να μπορούν να απαιτήσουν ανάλογη αύξηση και οι βουλευτές.

Ειδικότερα, στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν κατατεθεί περίπου 850 αιτήσεις για αναδρομικά, οι οποίες υπογράφονται από 500 περίπου πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές (κάποιοι έχουν καταθέσει δυο αιτήσεις για διαφορετικά χρονικά διαστήματα). Με τις αιτήσεις τους, οι βουλευτές διεκδικούν με το νόμιμο τόκο τις διαφορές των αποδοχών τους που δεν τους χορηγήθηκαν μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών που έγινε το 2006 με αποφάσεις του Μισθοδικείου.

Πιο συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου οι πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων είχαν μηνιαίες αποδοχές ίσιες με αυτές του προέδρου της ΕΕΤΤ ύψους 10.271, 46 ευρώ. Κατά συνέπεια οι αποδοχές των δικαστών των κατωτέρων βαθμίδων είναι ανάλογα μικρότερες από αυτές των προέδρων. Επικαλούμενοι το Σύνταγμα οι βουλευτές προσέφυγαν δικαστικά διεκδικώντας και εκείνοι αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους.

Όμως, τα μέλη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν έκτακτη την παροχή προς τους δικαστικούς λειτουργούς κρίνοντας ότι τους δόθηκε λόγω του φόρτου εργασίας που υπήρχε στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Ολυμπιακοί Αγώνες, απελάσεις αλλοδαπών, κ.ά.).

Πρόκειται, επισήμανε η Ολομέλεια, για αναγνώριση επιπλέον απολαβών προς τους δικαστές, όπως αυτές συνδέονται προς τις ειδικότερες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός τους και δεν αφορούν άλλους λειτουργούς των οποίων οι αποδοχές τους εξισώνονται με εκείνες των δικαστών.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αγωγές έχουν κατατεθεί και στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook