Στους τοπικούς φορείς των Χανίων «πετάει το γάντι» για το θέμα του εκσυγχρονισμού και της επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων Χανίων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μιλένα Αποστολάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ.Νίκου Μωραίτη, η κα Αποστολάκη αφού αναφέρεται αναλυτικά στους λόγους που οδήγησαν στο αναγκαστικό κλείσιμο όλων των σφαγείων της χώρας που δεν πληρούν τις προυποθέσεις λειτουργίας που ορίζουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. και οι Ελληνικοί Νόμοι, αφήνει αιχμές για μη εκμετάλλευση από τους αρμοδίους φορείς των Χανίων , των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που υπήρχαν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά : ««εκατόν δύο επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με συνολική δημόσια δαπάνη 140.000.000 ευρώ. Δεκαοχτώ φάκελοι επενδυτικών σχεδίων στη Δ’ προγραμματική φάση του \’Αλέξανδρος Μπαλτατζής\’ με δημόσια δαπάνη 38.470.000 ευρώ.»

Στο ίδιο πλαίσιο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει πως «μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουμε προχωρήσει στη δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου \’Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων\’, πάλι από το πρόγραμμα \’Αλέξανδρος Μπαλτατζής\’ με ύψος χρηματοδότησης περίπου 200.000.000 ευρώ.

Προβλέπεται τόσο η ίδρυση νέων σφαγείων μικρής δυναμικότητας στις μικρές περιοχές όσο και ο εκσυγχρονισμός των σφαγείων σε όλη την επικράτεια. Περιμένουμε φακέλους, εντάξεις με ολοκληρωμένες τεχνικοοικονομικές μελέτες.

Είναι για εμάς πρόταγμα να μπορέσουμε να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις από νησιωτικές και ορεινές περιοχές, να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές για τη δημιουργία σύγχρονων σφαγείων με σύγχρονες μονάδες διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία, η παραγωγή».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα , εκτός της καθορισμένης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 200 εκατομ ευρώ, όπως και το σύνολο του ΕΣΠΑ, είναι ανταγωνιστικό με την εξής έννοια.

Όσοι φορείς είναι οι πλέον έτοιμοι σε ότι αφορά σε προτάσεις και μελέτες, τότε αυτοί έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα για να ενταχθούν σε αυτό και να χρηματοδοτηθούν, κάτι που φυσικά αφορά και στο θέμα των δημοτικών σφαγείων Χανίων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ο Δήμος Χανίων έχει προτείνει την δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρείας με βασικούς μετόχους τους κτηνοτρόφους, τους κρεοπώλες και τον δήμο, προκειμένου να υποβληθεί η σχετική πρόταση για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook