Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί το αργότερο ως την Πέμπτη και την ίδια ημέρα θα δεχθεί στο γραφείο του τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT).

Ο κ. Στουρνάρας θα τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει βασικές αλλαγές, όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραλλήλως στην κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Το πρωί της Δευτέρας ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ενώ σήμερα Τρίτη έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 16.30 με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα συζητήθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Στην προσπάθεια διεκδίκησης για διετή παράταση του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC) και του κλεισίματος ζημιογόνων κρατικών οργανισμών και θα αναφερθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την κατάρτιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πλαίσιο και τον χρονικό ορίζοντα της εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, λόγω της βαθύτερης ύφεσης που ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο (12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου – αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους και κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook