Για Σούδα, Συρία, ελληνοτουρκικά και βέβαια κυπριακό, συζήτησαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην χώρα μας, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούσε τόσο διμερή όσο και περιφερειακά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, η άδεια χρήσης της Σούδας από τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις σε περίπτωση προσβολής της Συρίας, η γενικότερη ελληνική πολιτική απέναντι στο θέμα και η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε επι μέρους θέματα όπως αυτό της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτέλεσαν όπως δημοσιεύει το defencenet.gr τα βασικά σημεία του ελληνοαμερικανικού φακέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες oι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την Ελλάδα, ότι πιθανότατα θα κάνουν χρήση των αεροναυτικών διευκολύνσεων της βάσης τους στην Σούδα κατά την διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, σε ότι αφορά την \”ανθρωπιστική κρίση στην Συρία\”.

Η ενημέρωση έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο και αναμένεται να κατατεθεί το επίσημο, τυπικό αίτημα προς την Αθήνα σε μία σαφή ένδειξη ότι οδεύουμε προς έναρξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως ήδη την εβδομάδα των εκλογών (13 Ιουνίου) άρχισαν να καταπλέουν στην Σούδα τα πρώτα βιολιά\” του αμερικανικού Σόλου, όπως το Los Angeles-class επιθετικό υποβρύχιο USS Annapolis (SSN 760) στο πλαίσιο ανάπτυξής του στον 6ο Στόλο

Εξαιρετικά δύσκολη η απόφαση, αλλά φαίνεται ότι έχει ήδη ληφθεί: Η βάση της Σούδας θα παραχωρηθεί για επιχειρησιακή χρήση αμέσως μόλις ζητηθεί αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook