Κονδύλι δύο εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε η Βουλή για εκλογικό επίδομα που δίνεται με εθιμικό δίκαιο στους υπαλλήλους της. Πάντως, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για το θέμα και αναζητεί τρόπο ώστε να μην δοθεί τελικώς το εκλογικό επίδομα που ενέκρινε ο προκάτοχός του.

Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, που υπέγραψε την σχετική απόφαση, οι υπάλληλοι της Βουλής, βάσει νόμου, δικαιούνται 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Ωστόσο ο ίδιος αντί 4.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο ενέκρινε μόνο 1.000 ευρώ.

Το επίδομα αυτό αφορά περί τους 1.300 υπαλλήλους που απασχολούνται στις υπηρεσίες της Βουλής και ανέρχεται συνολικά σε 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να προστεθούν και τα εκλογικά επιδόματα που έλαβαν οι αστυνομικοί της φρουράς της Βουλής (300 ευρώ και για τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις).

Στο παρελθόν από την εποχή της κ. Μπενάκη, καθώς και κατά την διάρκεια της προεδρίας των κκ. Δ.Σιούφα και Φ.Πετσάλνικου, το επίδομα αυτό αποδιδόταν πλήρες, δηλαδή 2.000 ευρώ. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν μπορούν να παίρνουν εκλογικό επίδομα οι υπάλληλοι άλλων υπουργείων που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία και να μην το δικαιούνται και το βασικό πολιτικό προσωπικό του κράτους.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης ενημερώθηκε για το θέμα και αναζητεί τρόπο ώστε να μην δοθεί τελικώς το εκλογικό επίδομα που ενέκρινε ο προκάτοχός του. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του Προέδρου «το γεγονός ότι το υπέγραψε ο προηγούμενος πρόεδρος δεν σημαίνει ότι θα το λάβουν κιόλας». Μάλιστα η πλευρά του νέου Προέδρου εμφανιζόταν να αγνοεί την επίμαχη απόφαση του κ. Πολύδωρα διαβεβαιώνοντας νωρίτερα ότι «δεν υφίσταται θέμα εκλογικού επιδόματος προς τους υπαλλήλους της Βουλής».

Ωστόσο, μετά και την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, ο τέως πρόεδρος δήλωνε πως «αν ο νέος πρόεδρος θεωρεί ότι έκανα λάθος ας ακυρώσει την απόφασή μου, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Κληρώνει για τα βουλευτικά αυτοκίνητα

Εν τω μεταξύ, στην κληρωτίδα της Βουλής θα μπουν την Πέμπτη τα ονόματα των νέων βουλευτών που θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα που επέστρεψαν συνάδελφοί τους, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Μέχρι 1.300 κυβικά δικαιούνται οι βουλευτές της Αττικής και μέχρι 1.600 κυβικά οι βουλευτές της περιφέρειας, καθώς με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας τον Σεπτέμβριο του 2011 και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, είχαν καταργηθεί τα πολυτελή και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν και τα 3.600 κυβικά, και η Βουλή είχε εξοικονομήσει στον προϋπολογισμό της 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, περίπου 25 με 30 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση αυτού του κοινοβουλευτικού τους προνομίου. Από αυτούς οι 24 είναι παλαιοί βουλευτές και οι 11 νεοεκλεγέντες.

Οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραλάβουν τα αυτοκίνητα που τους παραχωρεί η Βουλή με τη μέθοδο λίζινγκ, με σκοπό να τα διαθέσουν σε οικογένειες που έχουν ανάγκες. Κύκλοι πάντως της Βουλής τόνιζαν ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση του αυτοκινήτου της Βουλής σε άλλο πρόσωπο.

Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκαν τις υπηρεσίες του αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ. που τους διαθέτει το κράτος για την προσωπική τους ασφάλεια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ