Συνάντηση με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ θα έχουν, σήμερα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, με θέμα τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου, η συνάντηση αφορά στη διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Οκτωβρίου η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, διότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης. Συνεπώς, η Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο απηύθυνε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, ενδέχεται να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

ana-mpa.gr