Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του, είπε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας χαρακτήρισε «υπερβολικό» το σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τρομακτικό, αλλά δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και αναφέρθηκε στο υψηλό χρέος και της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση, προκειμένου να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά

«Κι εμείς έχουμε προβλήματα, αλλά τα λύνουμε. Πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι» υπογράμμισε και αναγνώρισε την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας του από τις εξαγωγές, άρα και τη σημασία της σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

«Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε λειτουργικές εξαγωγικές αγορές και σταθερό νόμισμα. Εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή ωφελούμαστε περισσότερο, καθώς είμαστε επιτυχημένοι. Γι' αυτό ακριβώς πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε η ευρωζώνη να παραμείνει σοβαρή» δήλωσε, αιτιολογώντας εμμέσως και τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, περί ενδεχόμενης αποχώρησης του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν συνεχιστούν οι παραχωρήσεις προς τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι συζήτησε ο ίδιος με τον Βαυαρό πολιτικό και διαπίστωσε πλήρη ταύτιση απόψεων.

«Ο κ. Ζεεχόφερ γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν το ευρώ δεν παραμείνει σταθερό, οι συνέπειες για τη γερμανική οικονομία και ειδικά για την οικονομία της Βαυαρίας, θα είναι καταστροφικές» επισήμανε.

 

protothema.gr