Το οικονομικό πρόγραμμα είναι εκτός πορείας και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας, εάν δεν το επαναφέρουμε στην ορθή του πορεία, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ακόμη, ανέφερε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ότι «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ».

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έρχεται μετά τα ραντεβού του με την τρόικα, στη διάρκεια του οποίου οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ τού ανέφεραν πως στο Eurogroup της Δευτέρας θα περάσει δύσκολες ώρες εξαιτίας της κακής πορείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Εκείνος χαριτολογώντας τους απάντησε: «Το γνωρίζω».

Την Κυριακή, μετά την ομιλία του στη Βουλή στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέο ραντεβού με την τρόικα κατόπιν αιτήματος των ιδίων.

Πάντως, η τρόικα αναμένει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης πριν βγάλει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστέρησεις σε όλους σχεδόν τους τομείς του προγράμματος. Οι τελικοί έλεγχοι αναμένονται στα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.

Η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πολλα σημεία του προγράμματος είναι εκτός στόχου, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση.

Από την πλευρά τους οι δανειστές διαμηνύουν ότι δεν συζητούν τίποτα πριν επανέλθει το πρόγραμμα σε σωστή πορεία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προκλητική δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως δεν έχει καμία διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές αποκλίσεις στην εκτέλεση του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012 καταγράφονται στις πρώτες συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην υστέρηση των εσόδων που προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της ύφεσης.

in.gr