Στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης και μέσα στο απέραντο γαλάζιο του Λυβικού Πελάγους βρίσκεται η κωμόπολη της Παλαιόχωρας. Άξια η Παλαιόχωρα ονομάζεται \”Νύφη του Λυβικού Πελάγους\” αφού αποτελεί στολίδι στα νότια παράλια της Κρήτης και \”Χώρα του Ήλιου\” με τις 320 μέρες ηλιοφάνειας της.

Η Παλαιόχωρα είναι χτισμένη πάνω σε μία μικρή χερσόνησο και βρέχεται και από τις δύο πλευρές της με μικρούς γραφικούς κολπίσκους, οι οποίοι αποτελούν και υπέροχες παραλίες. Η παραλία ανατολικά ονομάζεται \”Χαλίκια\” ενώ η παραλία δυτικά \”Παχιά Άμμος\” Και οι δύο παραλίες έχουν κερδίσει \”Μπλε Σημαία\”.

Η Παλαιόχωρα (ή Παλιόχωρα όπως αλλιώς ονομάζεται) έχει 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους, πληθώρα μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, μικρές παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία, internet cafe, ένα υπέροχο θερινό σινεμά, ιατρείο, ΟΤΕ, ταχυδρομείο και ότι άλλο προσφέρει κάθε μικρό οργανωμένο παραθεριστικό θέρετρο.

Στην Παλαιόχωρα συνυπάρχουν αρμονικά ντόπιοι και επισκέπτες σε μια υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συνδυασμός από τις κρυστάλλινες, πεντακάθαρες παραλίες που εκτείνονται σε 15χλμ., τους ήσυχους όρμους, τα γραφικά δρομάκια, το παλιό Ενετικό Κάστρο Φορτέτζα (Fortetza) κτισμένο το 1278, τα καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα, και το πράσινο που είναι διάσπαρτο σε όλο το χωριό.

Ο βραδινός πεζόδρομος όταν κλείνει για τα τροχοφόρα προσφέρεται για ρομαντικές βόλτες και απόλαυση φαγητού και ποτού σε γραφικές ταβέρνες.

Και για τους λάτρεις του βυθού δείτε ένα βίντεο από τη σπηλιά που βρίσκεται σε βάθος 19 μέτρα και σε απόσταση 200 μέτρα Ανατολικά από την πρώτη καντίνα στην παραλία του Γιαννισκάρι στην Παλαιόχωρα. Η σπηλιά είναι γεμάτη από κοράλλια νεαρής ηλικίας τα οποία κατά τις επισκέψεις μας δεν πρέπει να τα καταστρέφουμε.

Η Παλαιόχωρα επίσης, είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για εκδρομές σε γειτονικά αξιοθέατα όπως η αρχαία πόλη της Λισσού, η Σούγια, η Αγιά Ρουμέλη, τα Σφακιά, η νήσος Γαύδος και το γραφικό Ελαφονήσι με τη χρυσαφένια παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά, όπου μπορείτε να πάτε με καθημερινά δρομολόγια με καραβάκια.

Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό Ανύδροι και το μικρό φαράγγι του, που σε φέρνει στην υπέροχη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά \”Γιανισκάρι\”, τον Αζογυρέ, και τις Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής.

Στην Παλαιόχωρα ο επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με πλήθος δραστηριοτήτων, όπως ιστιοσανίδα, καταδύσεις, ψάρεμα, θαλάσσιο ποδήλατο, κανό, πεζοπορία στα τμήματα του γνωστού μονοπατιού Ε4 και να γνωρίσει τα φαράγγια της Σαμαριάς και της Αγίας Ειρήνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook