Την συνέχιση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους γνωστοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να προασπισθούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων γίνεται εκτενής αναφορά στην κατάσταση της δημόσιας υγείας και στις διεκδικήσεις των γιατρών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής :

"Η λέξη ΥΓΕΙΑ στης προγραμματικές δηλώσεις τις μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν ακούστηκε. Ο Πρωθυπουργός παρά την επιτυχή ανάκτηση της οράσεως του που ορθά εμπιστεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο κλείνει τα μάτια στην ανεργία και τη φτώχεια που απλώνονται παντού, γυρνά την πλάτη σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται καθημερινά από την έλλειψη στέγης, τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων, κοινωνικής φροντίδας, στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση.

1.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα εθνικής σημασίας. Με την επιβολή των Μνημονίων δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στη χώρα μας μια εκτεταμένη ζώνη αποκλεισμού από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που αφορά πια το 30% του πληθυσμού, που είναι ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες και έμποροι που χρεοκόπησαν ή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, νέοι επιστήμονες με «μπλοκάκι», μετανάστες χωρίς χαρτιά. Πρόκειται για ένα πραγματικό «υγειονομικό απαρτχάιντ», που δεν έχει καμιά σχέση με ευρωπαϊκή, αλλά με τριτοκοσμική χώρα.

2.- Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διαθέτει καθολικότητα, ισοτιμία, ποιότητα, δωρεάν φροντίδα, εντιμότητα, κοινωνική ευθύνη, δημοκρατική οργάνωση και συλλογική προσπάθεια.

3. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να απολαμβάνει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσοστό κρατικών δαπανών, με σκοπό να μετατραπεί σύντομα σε αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, διότι είναι τελικά φθηνότερη σε κόστος και καλύτερη σε ποιότητα.

4.- Με δεδομένο ότι μοναδική απάντηση στην κρίση του ΕΣΥ είναι μια άλλη πολιτική Υγείας, με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες πρόληψης, ΠΦΥ, νοσοκομειακής περίθαλψης, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας του πληθυσμού, επείγει ένα κοινωνικό κίνημα διεκδίκησης ενιαίου, καθολικού, κοινωνικοποιημένου, απαλλαγμένου από επιχειρηματικές και εμπορευματικές σχέσεις, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας, με σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Είναι προκλητικό, οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και του δραστικού περιορισμού του Κράτους, να ευνοούν την κρατική παρέμβαση, όταν είναι να χορηγηθεί αφειδώς ρευστό και εγγυήσεις στις τράπεζες, αλλά να την αρνούνται «μετά βδελυγμίας», όταν είναι να σωθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το ΕΣΥ, η Δημόσια Εκπαίδευση και οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

1. Στήριξη ασφαλούς συστήματος εφημεριών των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, με το ανάλογο ύψος δαπανών για την υλοποίησή του. Συγκεκριμένα επιβάλλεται α) η άμεση επιστροφή των 100 εκατ. ευρώ που περικόπηκαν φέτος από τα κονδύλια εφημεριών β) η επαναφορά του τρόπου καταβολής των εφημεριών με μισθοδοτικές καταστάσεις, που ίσχυε μέχρι τέλους του 2011 και γ) η κατάργηση του πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες.

2. Τυχόν περικοπή δεδουλευμένων προγραμμάτων εφημεριών είναι εξοργιστική και εκτός των κινητοποιήσεων πρέπει να οδηγήσει σε εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις εναντίον των Διοικητών που προβαίνουν στις αξιόποινες αυτές πράξεις, όπως ήδη έχουν αρχίσει συνάδελφοι σε ορισμένα Νοσοκομεία (Ερυθρός). Η ΟΕΝΓΕ δηλώνει ρητά την πρόθεσή της να στηρίξει κάθε κινητοποίηση και δικαστική προσφυγή.

3. Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προτείνει σαφές πλαίσιο αρχών για τη κατάρτιση των προγραμμάτων εφημέρευσης, με συνυπολογισμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε υγειονομικής περιφέρειας και κυρίως των δυσπρόσιτων, νησιωτικών και ορεινών περιοχών, τονίζοντας τη σημασία τους για την τουριστική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως η εφημερία είναι αναγκαστική, πολύτιμη για τη κοινωνία η υπερωριακή απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και δεν αποτελεί συμπλήρωμα των αμοιβών τους. Πραγματοποιείται μόνον στα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ οι Ιδιωτικές Πολυκλινικές δεν εφημερεύουν.

4. Το Ιατρικό Μισθολόγιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί στη διάρκεια των 2,5 χρόνων του Μνημονίου, έχουν απολέσει το 40% των απολαβών τους και δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμιά απόπειρα άλλων περικοπών, που θα τους οδηγήσουν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

5. Πρέπει να ιεραρχηθούν και να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες σε γιατρούς των υποστελεχωμένων Τμημάτων, Κλινικών, Μονάδων, όπως επίσης και σε νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Πρέπει να προσληφθούν άμεσα οι γιατροί που έχουν κριθεί και εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσληψης τους σε ΦΕΚ. Μάλιστα η πρόσληψη των περισσοτέρων δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού κατέχουν ήδη θέση στο σύστημα και απλά διεκδίκησαν θέση σε άλλο Νοσοκομείο. Επίσης η κάλυψη ή η παράταση της θητείας των επικουρικών, πρέπει να γίνεται με άμεσο τρόπο, χωρίς τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που εφαρμόζονται το τελευταίο διάστημα.

6. Να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης των τρεχουσών αναγκών των Νοσοκομείων σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό και επισκευή του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Οι τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ακυρώσει εκατοντάδες θεραπευτικές, διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις, οδηγώντας αναγκαστικά τους πολίτες στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και εκτινάσσοντας τη συνολική δαπάνη υγείας.

7. Οι οργανισμοί που εξέδωσε με πραξικοπηματικό τρόπο η υπό τον κ. Λοβέρδο πολιτική ηγεσία πρέπει να ανακληθούν. Τυχόν τροποποίηση Οργανισμών Νοσοκομείων πρέπει να γίνεται εφεξής με επίγνωση των αναγκών του ΕΣΥ που καταγράφονται στον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας και όχι με τις στοχεύσεις του Εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου 4052/12 για συγχωνεύσεις, καταργήσεις Νοσοκομείων, Τμημάτων και οργανικών θέσεων.

8. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οφείλει άμεσα να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον με το 1,2% του ΑΕΠ, ώστε να μην καταρρεύσει με ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες. Πρέπει όμως σύντομα ν΄ αλλάξει εκ βάθρων δομή και φυσιογνωμία, περιερχόμενος στην ευθύνη του κράτους και τον κρατικό προϋπολογισμό και στοχεύοντας σε σχηματισμούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν συντηρούν τον καταναλωτικό προσανατολισμό και την τροφοδότηση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας, αλλά την κάλυψη χρονίως πασχόντων, τη νοσηλεία στο σπίτι, την αποκατάσταση, την πρόληψη των παθήσεων.

9. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να μετατραπούν σε αυτοδιαχειριζόμενους οργανισμούς. Η τραγική διαχείριση και το πρόσφατο κούρεμα καθιστούν αυτή την εξέλιξη επιτακτικότερη από ποτέ.

10. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ένα απαραίτητο εργαλείο στη δουλειά των γιατρών, καταρρέει διαρκώς προκαλώντας ανυπέρβλητα προβλήματα σε γιατρούς και ασθενείς. Μόνη διέξοδος η χειρόγραφη συνταγογράφηση, η οποία όμως τιμωρείται με πρόστιμο, το οποίο δρα εξοντωτικά σε γιατρούς που γράφουν μεγάλο όγκο συνταγών, όπως οι αγροτικοί. Απαιτούμε ένα αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με εναλλακτική δυνατότητα χειρόγραφων συνταγών όταν ανακύπτουν προβλήματα.

11. Είναι επιτακτική η οργάνωση της επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο της χώρας, η ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, η δημιουργία Τραυματολογικών Κέντρων κοντά στις εθνικές οδούς, η λειτουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία, η επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ

12. Απαραίτητη είναι η δημιουργία Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας και Δημόσιου Φορέα υγειονομικών προμηθειών. Η κοστολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται με τρόπο διαφανή, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων και εγγυημένων γενοσήμων. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθούν οι επιλήψιμες πρακτικές της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κοστολόγησης.

13. Η κατάργηση της παρά-οικονομίας στην υγεία και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στη χρηματοδότηση άσκοπων και πλασματικών αναγκών ζήτησης υπηρεσιών είναι ζήτημα τεράστιας σημασίας για τις δημόσιες υπηρεσίας υγείας. Το ίδιο και η αναγκαιότητα για συνεχή ιατρική-νοσηλευτική εκπαίδευση με την ευθύνη του κράτους. Δεν είναι ανεκτό να συνεχιστεί η παραοικονομία πανεπιστημιακών γιατρών που διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία τα οποία αντιβαίνουν στις προβλέψεις του νόμου και παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες που γίνονται σωρηδόν. Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να ενταχθεί στις διατάξεις δημόσιου λογιστικού και ΑΣΕΠ και να πάψει το όργιο αδιαφάνειας και κομματικοκρατίας.

14. Πρέπει να γίνουν σεβαστές οι 557/2012 και 1944/2012 αποφάσεις του ΣτΕ που κρίνουν αφορολόγητη την αποζημίωση βιβλιοθήκης και να υπάρξει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί οριστικά.

15. Η αφαίρεση του χρονοεπιδόματος για νεοπροσλαμβανόμενους ή γιατρούς που αλλάζουν εργασιακή κατάσταση είναι προκλητική. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να αποκαταστήσουν την αδικία που συντελείται σε εκατοντάδες συναδέλφων.

Απαιτούμε:

• Να μην κλείσει και να μην συγχωνευτεί καμιά υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ και να μετατραπούν όλα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ σε Κέντρα Υγείας.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όσων αυτοαπασχολουμένων το επιθυμούν στα δημόσια Νοσοκομεία, ΚΥ και Πολυιατρεία, με σχέση εργασίας Μόνιμη και Πλήρους & Αποκλειστικής Απασχόλησης.
• Να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η έννοια της νησιωτικότητας στους σχεδιασμούς της πολιτικής υγείας
• Κανένας γιατρός με μπλοκάκι σε Νοσοκομεία και σε ΚΥ
• Καμιά απόλυση- εφεδρεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και εργαζομένων στα ιδιωτικά συνεργεία.
• Καμιά απόσπαση γιατρού σε άλλο Νοσοκομείο, χωρίς τη θέλησή του.
• Άμεση δημιουργία κοιτώνων για τους εφημερεύοντες γιατρούς, σε όλα τα Νοσοκομεία και ΚΥ της χώρας.
• Άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών και άλλων εργαζομένων, που έχουν δάνεια, των οποίων απαιτούμε τα πάγωμα.
• Απαλλαγή από το φόρο στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.
• Όχι στις εξετάσεις και κάθε είδους φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική και συστηματική εκπαίδευση στη διάρκεια της ειδικότητας. Η ειδίκευση και μετεκπαίδευση των γιατρών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών.
• Ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Φίλε Χανιώτη, η υπομονή έχει τα όριά της. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε έτσι. Διεκδίκησε μαζί μας ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης. Σου αξίζει. Δεν ζητάς ελεημοσύνη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να δείχνουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στους πολίτες που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας ενεργά συλλογικότητες και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ευθύνη ανήκει στην πολιτεία και στους ντόπιους τοποτηρητές της.

Εμείς συνεχίζουμε την επίσχεση εργασίας, μέχρι να πληρωθούμε, με προοπτική κλιμάκωσης, άμεσα με Μαχητικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποπειραθεί να περικόψει το Ιατρικό Μισθολόγιο.

Θα εξετάζονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, μέχρις ότου η διοίκηση και η πολιτεία καταλάβει ότι διεκδικούμε το δικαίωμα να μην υπάρχει απλήρωτη εργασία, όπως ορίζει τουλάχιστον ακόμη το Σύνταγμα και η υπάρχουσα νομοθεσία.

Τα επείγοντα περιστατικά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται όπως πάντα με την υπευθυνότητα και την επιστημοσύνη που διέπει τους γιατρούς, του νοσοκομείου μας".