Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατηγόρησε την Κυριακή ορισμένες \”βόρειες\” χώρες, που, κατά την άποψή του, υπονομεύουν την \”αξιοπιστία\” των αποφάσεων της ευρωζώνης και απηύθυνε έκκληση να εφαρμοστούν \”γρήγορα\” οι αποφάσεις που ελήφθησαν στα τέλη Ιουνίου για την επίλυση της κρίσης.

Ενώ τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας, ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα, εκτινάχθηκαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες, ο Μόντ, χωρίς να κατονομάσει ευθέως τη Φινλανδία και την Ολλανδία, κατηγόρησε ορισμένες \”βόρειες\” χώρες, οι οποίες υπονομεύουν την \”αξιοπιστία\” των αποφάσεων της ευρωζώνης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αιξ-αν-Προβάνς, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 28 και 29 Ιουνίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης, θα γίνουν γρήγορα πράξη από το Eurogroup, το οποίο συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 20 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Μόντι, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οφείλεται κυρίως σε \”ανάρμοστες δηλώσεις πολιτικών, βορείων χωρών – μελών, που στόχο έχουν ή σε κάθε περίπτωση οδηγούν στη μείωση της αξιοπιστίας όσων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα\”.

Ο Μόντι εξέφρασε τη λύπη του για το ό,τι \”μπορεί κανείς να καταστρέφει μονομερώς ό,τι χτίζεται από κοινού\”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφερόταν, χωρίς να τις κατονομάσει, στη Φινλανδία και την Ολλανδία, οι οποίες, μετά τη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουνίου, αμφισβήτησαν αποφάσεις της, κυρίως τη δυνατότητα παρέμβασης κατά πιο ευέλικτο τρόπο, των μηχανισμών στήριξης, για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook