Πρώτη δημοσίευση: 11:32

Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Είναι τα πτώματα των 32 ζώων, που δηλητηριάστηκαν το περασμένο Σάββατο μέσα στο καταφύγιο της Βρετανίδας Λίντα Λούκας στο χωριό Κάινα Χανίων.

Εν τω μεταξύ, διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία του χωρίου Κάινα πραγματοποίησαν το πρωί τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων του νομού Χανίων εξαιτίας της ομαδικής δηλητηρίασης των 32 σκυλιών.

Παράλληλα, λόγω του ότι η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου είναι βρετανίδα, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί και το BBC, το οποίο θα δώσει δημοσιότητα στην αποτρόπαια δολοφονία των δεκάδων σκυλιών, ετοιμάζοντας ειδική εκπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανίδα Λίντα Λούκας το 2008 δημιούργησε σε ιδιόκτητη έκταση στα Χανιά στην περιοχή Κάινα ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα. Το καταφύγιο αυτό, που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον οικισμό, φιλοξενεί περισσότερα από 100 σκυλιά, τα οποία η κα Λούκας συντηρεί με δικά της έξοδα (δωρεές, χορηγίες).

Όλα αυτά τα χρόνια η κα Λούκας έχει γίνει αποδέκτης των αντιδράσεων ντόπιων, οι οποίοι ενοχλούνται από τα σκυλιά, που είναι σε περιφραγμένο χώρο αρκετά μεγάλο και τηρούνται εκεί οι κανόνες ευζωίας τους (φαγητό, νερό, σπιτάκια, περίθαλψη, στειρώσεις).




Όπως γράφει το zoosos.gr \”αυτοί, που αντιδρούν για το καταφύγιο – που δεν είχε εξασφαλίζει άδεια λειτουργίας από τη νομαρχία – δεν φαίνονται, να ενοχλούνται καθόλου για τα εγκλήματα, που συμβαίνουν καθημερινά εις βάρος των ζώων στην Κρήτη.

Δεν τους είδαμε, να αντιδρούν για τις φόλες, για τα βαρελόσκυλα, για τα σκελετωμένα ζώα, για τα ιδιόκτητα – που περνούν μαρτυρική ζωή – αφού αρκετοί είναι εκείνοι, που δεν τους προσφέρουν ούτε κτηνιατρική περίθαλψη, ούτε επαρκή ποσότητα φαγητού και νερού.

Αυτοί οι άνθρωποι, που ενοχλούνται από το καταφύγιο, και αποδίδουν στην ύπαρξη του όλα τα δεινά, που πλήττουν τα Χανιά, δηλητηρίασαν 30 από αυτά τα σκυλιά, αφού έριξαν φόλες μέσα στον περιφραγμένο χώρο.\”


Αυτή είναι η Κρήτη που πολέμησε τους Γερμανούς;

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» με αφορμή αυτό το μαζικό έγκλημα τόνισε σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Χθες το πρωί μέλη του συλλόγου μας και φιλόζωοι πολίτες συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία της Κάινας για να διαμαρτυρηθούμε για το αποτρόπαιο γεγονός της μαζικής δηλητηρίασης 32 σκύλων μέσα στο χώρο του καταφυγίου που διατηρεί η βρετανίδα υπήκοος κα Λίντα Λούκας.



Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ φορτισμένη και η ίδια στα όρια της κατάρρευσης. Εν τω μεταξύ, παρόλο που ο δήμος είχε ειδοποιηθεί επανειλημμένα από εχθές για την περισυλλογή των νεκρών ζώων και την απομάκρυνσή τους από τον εξωτερικό χώρο του καταφυγίου, μέχρι το μεσημέρι τα ζώα ήταν ακόμη εκεί.




Φεύγοντας από την πλατεία του χωριού κατευθυνθήκαμε στο χώρο του καταφυγίου – που δεν είναι σε κατοικημένη περιοχή – μαζί με πολλούς κατοίκους της Κάινας. Το θέαμα ήταν ακόμη πιο φρικτό, αφού είχε αρχίσει η αποσύνθεση των ζώων.




Οι απόψεις των κατοίκων ήταν αντιφατικές. Άλλοι καταδίκαζαν το γεγονός, ενώ άλλοι, υποκινούμενοι από καθαρά ανθρωποκεντρική αντίληψη ανησυχούσαν – όχι για τα ζώα αλλά – γιατί στοχοποιήθηκε το χωριό τους.




Η ομερτά όμως λειτούργησε και πάλι. Κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν ξέρει. Και φυσικά υπήρχε έντονο το \”ναι μεν, αλλά\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook