Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Χανίων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο με θέμα το φαινόμενο του έλκους της καστανιάς

Όπως αναφέρεται στην επιστολή

Κύριε Υπουργέ,

"Σας παρακαλούμε άμεσα να δεχτείτε εκπροσώπους της Περιφέρειας τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη Αποστολο, Τοπικής Αυτοδιοίκησης των εμπλεκόμενων Δήμων Ν. Χανίων, τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη Ιωάννη, τον Δήμαρχο Χανίων κ. Σκουλάκη Εμμανουήλ τον Δήμαρχο Κισσάμου κ.Μυλωνάκη Γεώργιο, Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κ.Δερμιτζάκη Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Α.Σ Καστανοπαραγωγών Χανίων κ.Μπομπολάκη Νικόλαο και τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρίας Εννιά Χωριών κ.Κυριτσάκη Αποστόλη με θέμα ‘’Την Χρηματοδότηση του προγράμματος για την βιολογική αντιμετώπιση του ΕΛΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ’’.

Σας γνωρίζουμε ότι τώρα και τρία χρόνια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμευόταν στους αρμόδιους φορείς και στους αιρετούς του Νομού ότι το θέμα έχει λυθεί και η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη.

Δυστυχώς όμως για πέμπτη συνεχή φορά δεν κατέστη δυνατός ο τρόπος δημοπράτησης της μελέτης του έργου παρά της θετικές εισηγήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Οικονομικών και παρά την επίσημη παρουσία εγγράφου του υπουργείου υπογεγραμμένο από τον κ. Σκανδαλιδη σε ευρεία σύσκεψη στα Χανιά με παρουσία πλήθους κόσμου παραγωγών και θεσμικών παραγόντων του Νομού.

Κύριε Υπουργέ ενημερωθήκαμε ότι είστε γνώστης της φυτικής παραγωγής σαν καθηγητής Γεωπονίας και σας ζητάμε πριν την σύσκεψη να ενημερωθείτε από τους υπηρεσιακούς σας παράγοντες για το όλο θέμα ώστε στην σύσκεψη αυτή στην οποία ελπίζουμε να καθορίσετε άμεσα ώστε να δώσετε λύση πριν είναι πολύ αργά μιας και το 50% της καστανοκαλλιέργειας έχει καταστραφεί από την εν λόγω αρρώστια. Επίσης κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει θάνατος για δεκάδες καστανόδεντρα όπως θα δείτε και στο δημοσίευμα σε τοπικό τύπο του Νομού από έναν νέο αγρότη το οποίο σας επισυνάπτουμε με αυτό το έγγραφο.

Πιστεύουμε ότι θα έχουμε την σύντομη απάντηση σας και τον ορισμό της ημερομηνίας της σύσκεψης, δεδομένου της προσωπικής ευαισθησίας σας σε ζητήματα που αφορά την αγροτική παραγωγή μιας και υπηρετείτε διακεκριμένα τόσα χρόνια τον κλάδο αυτό".