Ο επικεφαλής του eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας αμέσως μετά από 10 περίπου ώρες συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαίωσε την πρότασή του για τον νυν Κεντρικό Τραπεζίτη του Λουξεμβούργου Υβ Μερς στη θέση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ.

« Μιλήσαμε για την χρηματοδότηση της Ισπανίας από τον EMS συμφωνήσαμε για 13 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και μιλήσαμε και για ένα σχέδιο εποπτείας των τραπεζών στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου η Ισπανία εξασφάλισε επιμήκυνσης ενός έτους ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι το 2014 καθώς και 30 δισ. ευρώ για το τραπεζικό της τομέα μέχρι το τέλος του μήνα.

Αναφορικά με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κύριο Στουρνάρα ο κ Γιούνκερ ανέφερε «πως χαιρετίζουμε τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας καθώς και τις δεσμεύσεις πως η χώρα θα ακολουθήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» ενώ τόνιζε χαρακτηριστικά πως «δεν υπήρξε κανένα ελληνικό αίτημα σήμερα» Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παρέπεμψαν  όλα τα φλέγοντα ζητήματα στο επόμενο eurogroup της 20ης Ιουλίου.Σε ό,τι αφορά στο ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην πρώτη του συμμετοχή στο eurogroup προσπάθησε εν μέσω αφόρητων πιέσεων να ζητήσει τροποποιήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας με διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ESM.

Ο Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά.Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, όπως εξήγησε ο κ. Γιούνκερ, εξετάστηκαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα επανέλθουν στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup o κ. Στουρνάρας είχε συναντήσεις με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.

 

protothema.gr