Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, πολλοί ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα αλλά κυρίως ως πολιτική επιλογή και αντίληψη, είχε φτάσει στο τέλος της διαδρομής του.

Ακολούθησε άλλη μια εκλογική διαδικασία, με έντονη πόλωση μεταξύ της ΝΔ και του Σύριζα. Το αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, προφανώς και δε προκαλεί πανηγυρισμούς και ευφορία στις τάξεις των υποστηρικτών του κινήματος.

Η διατήρηση , όμως των ποσοστών της 6ής Μαΐου, κατά την διάρκεια μια προεκλογικής περιόδου, όπου έκαναν την εμφάνιση τους «ο Σύριζα της Αλλαγής» ,ο «Νέος Ανδρέας» , το νέο «λεφτά υπάρχουν» και διάφορα άλλα «αριστερά» και «επαναστατικά», δείχνει ότι υπάρχει κάποιος κόσμος, που ελπίζει-ακόμη- στην επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το 13%, απαλλαγμένο από πολλούς «μοδάτους» και «βολεμένους» πασόκους, κατά την άποψη μου, είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναστηλώσει το κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας (ο κανονικός).

Σήμερα, όμως, θα πρέπει να αφήσουμε κάτι πίσω μας. Θα πρέπει να αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ-ΚΡΑΤΟΣ. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το ΠΑΣΟΚ του «βολέματος», της αναξιοκρατίας, των «μηχανισμών» και της «υποχρεωτικής» -προσωπικής- κυβερνητικής συμμετοχής. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ-φέουδο των εκάστοτε τοπικών και κεντρικών κομματικών μηχανισμών.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει δυνατό και ενωμένο, όχι με όρους lifestyle και κοινωνικών εκδηλώσεων, αλλά με όρους βαθιά πολιτικούς. Είναι απαραίτητη η ρήξη με πρόσωπα και πρακτικές , όπως εξίσου απαραίτητο είναι το να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε τους πολιτικούς όρους και συσχετισμούς για τη νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Όσον αφορά στο Ηράκλειο, οι 40 μονάδες πτώσης στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο, το ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, σύντροφοι. Ακόμη και το Ηράκλειο. Είναι όμως σαφές ότι οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν τι οδήγησε, πέρα από την γενικότερο πολιτικό κλίμα, στην πρωτοφανή αυτή μείωση των ποσοστών του κινήματος στο Ηράκλειο.

Ένας φαύλος κύκλος αναξιοκρατίας και αποπολιτικοποίησης των κομματικών οργάνων, συρρίκνωσε την βάση του κινήματος, απομάκρυνε στελέχη και φίλους, και οδήγησε σε δραματική μείωση της κομματικής και εκλογικής βάσης. Η νεολαία του κινήματος, σπουδάζουσα και μη, απλά αρκέστηκε στο ρόλο που της απέδιδε η κραταιά κομματική νομενκλατούρα. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις οργανώσεων, στελεχών και οργάνων που συνέχιζαν να πηγαίνουν κόντρα στη κυρίαρχη προσωποπαγή και καθολικά μηχανιστική αντίληψη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να τα αποδώσουν μόνο στο κακό «κεντρικό» ΠΑΣΟΚ και να αποποιηθούν των ευθυνών τους, έχουν και ξεκάθαρα κρητικό «άρωμα», όλων των γεωγραφικών περιοχών.

Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, δεν μπορεί να μη συνδέεται, να μην εμπνέεται και να μη αλληλεπιδρά με τους κρισιμότερους και σημαντικότερους, κατά την άποψη μου, τομείς της καθημερινότητας του νησιού: Τα πανεπιστήμια, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την νέα γενιά. Το νέο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εκφράσει για ακόμη μια φορά στην ιστορία του την πρόοδο και την αλλαγή!

Το ζητούμενο πλέον είναι η συμμετοχή. Για να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και για να αλλάξουν πρόσωπα και πρακτικές στο ΠΑΣΟΚ , χρειάζεται συμμετοχή από ανθρώπους που έχουν αποδείξει είτε στην προσωπική, είτε στην πολιτική τους διαδρομή ότι μπορούν και έχουν την διάθεση να υπηρετήσουν το κοινό και όχι το προσωπικό τους συμφέρον. Το εύρος της αλλαγής αλλά και το αποτέλεσμα της θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργά θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαδικασίες, άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ και στη χωρά ως μέρα συλλογικής προσπάθειας και ρήξης με τη συντήρηση και το κάθε λογής κατεστημένο.

Στις εκλογές της 6ής Μαΐου, δήλωσα παρών με το να καταθέσω την υποψηφιότητα μου.

Σήμερα, απλά εκφράζω τις σκέψεις μου αλλά και την διάθεση μου για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.

Εν τέλει, όπως έγραψε στην Ασκητική ο μεγάλος Ν. Καζαντζάκης:

Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δυο τούτα ρέματα παλεύουν:

α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία.
β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα να διαλέξει το ρέμα του.

Μενέλαος Μποκέας
Ιδ. Υπάλληλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook