Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Θα έχει γεύμα εργασίας στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα γίνει δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Παλάτι του Γουίνδσορ και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της πολυπληθούς γαλλικής παροικίας στο Λονδίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται στον απόηχο των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων που έχουν εκφράσει ως προς τη λειτουργία της ΕΕ. Ο κ. Κάμερον έχει απορρίψει το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, έχει κάνει λόγο για ανάγκη λιγότερης Ευρώπης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και έχει τονίσει πως οποιεσδήποτε αλλαγές στην ευρωζώνη θα γίνουν δεκτές μόνο αν διαφυλάσσονται τα συμφέροντα της Βρετανίας και του Σίτι.

Ο Φρανσουά Ολάντ υποστηρίζει την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κάτι που απορρίπτει μετά βδελυγμίας το Λονδίνο, με τον κ. Κάμερον πρόσφατα να ρωτά κατά πόσο οι Γάλλοι θα αποδέχονταν φόρο στο τυρί. Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε, απευθυνόμενος στη Βρετανία, ότι η ΕΕ δεν είναι απλώς ένα γκισέ ταμείου ή εστιατόριο self-service, κατηγορώντας επίσης το Λονδίνο για «σχετική αδιαφορία» επί των εξελίξεων στην ευρωζώνη.

Μία νέα παρεξήγηση μεταξύ των δύο χωρών απειλήθηκε όταν από το Μεξικό και τη σύνοδο του G20 ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ευχαρίστως θα έστρωνε το κόκκινο χαλί για τους πλούσιους Γάλλους που θα επιλέξουν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω του υψηλού συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος από την κυβέρνηση Ολάντ.

Ο κ. Κάμερον αναμένεται να εκφράσει επίσης τον προβληματισμό του για την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης να φορολογήσει τους ξένους ιδιοκτήτες κατοικίας στη Γαλλία, καθώς 200.000 Βρετανοί διατηρούν σπίτι στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook