Μεγάλη υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας σε βάρος του ΙΚΑ, που αφορά περιστατικά ηλεκτρονικής υποβολής ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εκτιμάται ότι από την απάτη το Ίδρυμα υπέστη ζημιά πάνω από 3.000.000 ευρώ.

Ως «εγκέφαλος» της απάτης φέρεται 61χρονος λογιστής, ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου, ενώ επίσης κατηγορούνται ένας 56χρονος κάτοικος Χαλανδρίου και ένας 41χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του ΙΚΑ.

Ο λογιστής είχε συλληφθεί και πέρσι για παρόμοια απάτη σε βάρος του ΙΚΑ, ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από σχετικές καταγγελίες της διοίκησης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τις οποίες άγνωστα άτομα με τη χρήση συνολικά 47 ηλεκτρονικών ιχνών, είχαν υποβάλει μέσω Διαδικτύου ψευδείς Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις.

Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και Έλληνες, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κλπ), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες (09.07.2012), κλιμάκια αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησαν τρεις έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και ειδικών στελεχών του ΙΚΑ, σε Αθήνα και Χαλάνδρι.

Δυο από τις έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε κατάστημα ψιλικών του 41χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές και στο λογιστικό γραφείο 61χρονου, ο οποίος είχε αναλάβει τη λογιστική παρακολούθηση των βιβλίων και στοιχείων του καταστήματος του αλλοδαπού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο λογιστικό γραφείο κατασχέθηκαν 15 εκτυπωμένες σελίδες ηλεκτρονικού υπολογιστή, που περιλαμβάνουν λίστες πελατών του, με αντίστοιχους κωδικούς πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ και ηλεκτρονικά μηνύματα του φορέα για απενεργοποίηση των κωδικών, καθώς και πέντε σφραγίδες με στοιχεία αλλοδαπών πελατών του λογιστή (ιδιοκτητών internet café, τηλεφωνικών κέντρων, καταστημάτων ψιλικών) για τους οποίους υπήρχαν σχετικές καταγγελίες από το ΙΚΑ.

Η τρίτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 56χρονου στο Χαλάνδρι, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία εκτυπωμένη σελίδα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κι ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της απάτης και η τυχόν συμμετοχή και άλλων προσώπων.


in.gr