Συνάντηση με το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο των συναντήσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων άνοιξε την Τρίτη με τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ).

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται να συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά της ισχύος της μετενέργειας. Οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, θέτουν επιπλέον το ζήτημα της επαναφοράς της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας, από την πλευρά του, στις συναντήσεις με τους εταίρους έκανε ειδική αναφορά στην «πολύ υψηλή ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων».

Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει την πρόθεση «να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο» και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους, να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο «για την εύρεση νέων, αποτελεσματικών και κοινά αποδεκτών λύσεων».

Η ΓΣΕΕ, πάντως, προσέρχεται στο διάλογο έχοντας ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας σε ημερομηνία που θα επιλεγεί από την Εκτελεστική Επιτροπή και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη απευθείας συνάντηση των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κληθεί να μετέχουν οι εργοδοτικοί φορείς του κλάδου των πολυκαταστημάτων και του κλάδου του τουρισμού.

Σε διάλογο, με θέμα την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάλεσε τους εργοδότες και η ΓΣΕΕ.

Στην επιστολή της προς τους εργοδοτικούς φορείς, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί η θεσμική ισχύς και το περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ, να επαναθεμελιωθούν σε σταθερές βάσεις οι πυλώνες του συλλογικού δικαίου και να στηριχθούν οι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές εργοδοτών-εργαζομένων (OEK, OEE).

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook