Την προσδοκία του να εκδοθεί η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ΕΕ πριν το φθινόπωρο εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη.

Κατά την ακρόαση της Τρίτης, το Δικαστήριο της Καρλσρούης επιφυλάχθηκε τελικά να εκφραστεί αρχικά επί του ζητήματος, διαβεβαιώνοντας πως «θα εξετάσει ενδελεχώς τις προσφυγές για όσο χρόνο χρειάζεται» -χωρίς να δώσει ημερομηνία για την ετυμηγορία.

Ο Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι τυχόν σημαντική καθυστέρηση στην έγκριση του ESM θα πυροδοτούσε αναταραχές στις χρηματαγορές και θα έπληττε την εμπιστοσύνη στο ευρώ.

«Ελπίζω να αποφασίσουν νωρίτερα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, τονίζοντας ότι δεν θα ασκήσει, ωστόσο, πιέσεις στο δικαστήριο.

Ο Γερμανός υπουργός εμφανίστηκε επίσης «απολύτως πεπεισμένος» για τη συνταγματικότητα του μηχανισμού και του Δημοσιονομικού Συμφώνου: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακυρώσει καμία από τις προηγούμενες αποφάσεις, είτε πρόκειται για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, της Λισαβόνας ή για αποφάσεις που ακολούθησαν» είπε.

«Δεν λαμβάνουμε κανένα μέτρο για το οποίο δεν είμαι βέβαιος ότι δεν προσκρούει στο συνταγματικό πλαίσιο, αλλά η τελική απάντηση στο νομικό αυτό ζήτημα ανήκει φυσικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο» τόνισε ο Σόιμπλε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook